Suriye'de iç savaş

BM raporu: Rejim ve IŞİD kimyasal silah kullandı

Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti amacıyla oluşturulan BM bağımsız uzmanlar paneli, Suriye rejiminin iki, IŞİD'in ise bir bölgede kimyasal silah kullandığını belirledi.

bm genel sekreteri ban ki-mun'un suriye'de kimyasal silah kullananları tespit etmek için oluşturduğu bağımsız uzmanlar paneli, suriye'de iki bölgede rejimin, bir bölgede de işid'in kimyasal silah kullandığını tespit etti.

bm genel sekreter sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, geçen yıl suriye'deki 9 saldırıyı soruşturmak için oluşturulan panelin bulgularını içeren raporun güvenlik konseyi'ne sunulduğu kaydedildi.

açıklamada, raporun 30 ağustos'taki bmgk toplantısının ardından kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. rapora ilişkin abd'nin bm daimi temsilcisi samantha power, gazetecilere yaptığı açıklamada, bağımsız panelin suriye'de kimyasal silahları rejimin ve işid'in kullandığını tespit ettiğini kaydederek, bmgk'nın birlik olarak saldırının sorumlularının hesap vermesini sağlaması gerektiğini söyledi.

6 saldırının faili belirlenemedi

fransa'nın bm daimi temsilci yardımcısı alexis lamek de bm'de gazetecilere yaptığı açıklamada, rapora göre kimyasal silah saldırılarını suriye rejimi ve işid'in gerçekleştirdiğinin görüldüğünü belirterek, bmgk'nın sorumlular konusunda harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

komisyonun incelediği 9 saldırıdan 6'sının failleri belirlenemedi. 

kimyasal silah kullanılan bölgeler

raporda idlib'deki talmenes'te 16 mart 2015'te, sarmin'de ise 12 nisan 2015'te klorin gazının kullanıldığı kimyasal saldırıların rejim helikopterlerinden gerçekleştirildiği, 21 ağustos 2015'te marea'da hardal gazlı saldırının failinin ise işid olduğu belirtildi.

başkanlığını arjantinli virginia gamba'nın üstlendiği uzmanlar panelinde arnavutluk'tan adrian neritani ve almanya'dan eberhard schanze görevlendirilmişti. kimyasal silahların yasaklanması örgütü (opcw), daha önceki raporlarında suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları bugüne kadar belirlenmemişti.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;