Suriye'de iç savaş

BM Suriye'de yardımları askıya aldı

Halep'e gitmek için bekleyen BM yardım konvoylarının vurulmasının ardından BM bütün insani yardım operasyonlarını askıya aldığını duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı ise, Suriye ve Rus uçaklarının yardım kafilesi bombalamadığını savundu.

[Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler (bm) insani işler koordinasyon ofisi sözcüsü jens laerke, suriye'nin halep kentinde insani yardım konvoyunun vurulması ve 12 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası suriye'de bm'ye ait bütün insani yardım operasyonlarının askıya alındığını söyledi.

saldırıya abd'den sert tepki geldi. abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, "çatışmaların durdurulması anlaşmasının çok kötü bir şekilde ihlâli sonrasında rusya ile gelecekteki muhtemel işbirliğimizi yeniden değerlendireceğiz" dedi.

moskova yönetimi adına ise önce kremlin sözcüsü dimitri peskov konuştu. peskov, rusya ordusu'nun konuyla ilgili medya raporlarını incelediğini ve durumla ilgili ilerleyen saatlerde bir açıklama yapabileceklerini söyledi. peskov ayrıca, suriye'de yeniden ateşkes ilân edilmesiyle ilgili "küçük bir umut" olduğunu da ekledi.

ardından rusya savunma bakanlığı'nın açıklaması geldi. rus savunma bakanlığı, "suriye ve rus uçakları halep yakınlarında yardım kafilesi bombalamadı" dedi.

ancak washington ve moskova arasında suriye'de kurban bayramı nedeniyle ilân edilen ve sona eren ateşkesle ilgili anlaşmazlık var.

son olarak abd dışişleri bakanlığı sözcüsü kirby, anlaşmalarının esed rejiminin anlaşmaya uymasından sorumlu olan rusya ile olduğunu söylemiş, "dolayısıyla rusların konumunu netleştirmesini bekliyoruz" demişti.

suriye insan hakları gözlemevi, halep'e gönderilmek için bekleyen birleşmiş milletler yardım konvoylarının kentin batısında "suriye veya rusya'ya ait savaş uçakları tarafından" vurulduğunu açıklamıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;