Suriyeli Mülteciler

BM: Suriyeli sığınmacıların sayısı 5 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler, çevre ülkelerdeki Suriyeli sığınmacıların sayısının 6 yıldan bu yana ilk kez 5 milyonu geçtiğini açıkladı. Türkiye yaklaşık 3 milyon sığınmacı ile en çok Suriyeli ağırlayan ülke konumunda.

[Fotoğraf: AA-Arşiv]

birleşmiş milletler (bm), suriye'de 6. yılını dolduran iç savaş nedeniyle çevredeki ülkelere göç eden sığınmacı sayısının 5 milyon sınırını geçtiğini açıkladı. bm’ye göre; türkiye, lübnan, ürdün, irak ve mısır’daki suriyeli sığınmacıların sayısı 5 milyon 18 bin 168 kişi oldu.

bm, suriye içinde de 6,3 milyon kişinin yerinden edildiğini tahmin ediyor. bölgede en fazla sığınmacıya yaklaşık 3 milyon suriyeliyi kabul eden türkiye ev sahipliği yapıyor. 

avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan suriyelilerin sayısı ise 884 bin 461 kişi. bu başvuruların üçte ikisi almanya ve isveç’e yapıldı.

suudi arabistan, katar, ve birleşik arap emirlikleri gibi petrol zengini körfez ülkelerinde de yüz binlerce suriyeli bulunuyor. ancak bu ülkeler 1951 sığınma anlaşması’na taraf olmadıkları için, buralardaki suriyeliler sığınmacı olarak kabul edilmiyor.

2013 ve 2014’te suriyeli sığınmacıların sayısındaki hızlı tırmanıştan sonra, bu rakam 2016 boyunca 4,8 milyon civarında kalmıştı. ancak 2016 sonunda rejimin halep’te muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçirmesinden sonra, sayı tekrar yükselmeye başlamıştı.

bm, ihtiyaç duyduğu bütçenin yüzde 6'sına sahip olabildi

bm, suriyeli sığınmacılara yönelik insani yardım çalışmaları için ihtiyaç duyduğu 4,6 milyar dolardan sadece 298 milyon dolarını, yani ihtiyacın yüzde 6’sını elde etti. 

bm mülteciler yüksek komiserliği, 30 mart 2016'da cenevre konferansı sırasında komşu ülkelerde bulunan 500 bin suriyelinin 2018'e kadar başka ülkelere yerleştirilmesine söz verilmesine rağmen, şu ana kadar sadece 250 bin sığınmacıya yeniden yerleştirme imkânı sağlandığını açıkladı. bm mülteciler yüksek komiseri filippo grandi, yeniden yerleştirmenin sığınmacıların korunması için hayati önem taşıdığını ifade ederek 2017'de uluslararası topluma bu konudaki çabalarını hızlandırma ve verdiği sözleri yerine getirme çağrısında bulundu.

kaynak: reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;