Suriye'de iç savaş

BM'den Halep çağrısı

Birleşmiş Milletler, muhaliflerin rejimin kuşatmasını kırmasının ardından çatışmaların yoğunlaştığı Halep'te 2 milyon'dan fazla kişinin kuşatma altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

[Fotoğraf: AFP]

birleşmiş milletler'in suriye'deki insani yardımlarından sorumlu yetkilisi yacoub el hillo ile bölgesel koordinatör kevin kennedy, halep'e insani yardımların ulaştırılması için 'çatışmalara ara verilmesi' çağrısı yaptı. 

275 bin kişinin halep'in doğusunda çatışmalar arasında 'sıkışıp kaldığı' belirtilen açıklamada "kentteki 2 milyon kişi kuşatma korkusu altında yaşıyor" denildi. 

temmuz başından bu yana çatışmalarda 130 sivil hayatını kaybederken bm açıklamasında hedef gözetmeksizin yapılan bombardımanlar nedeniyle kentin hastane, elektrik ve su şebekelerinin de zarar gördüğüne dikkat çekildi. 

açıklamada "bm,  halep'teki mağdur sivillere yardım için hazır bm, halep'in tamamındaki sivillere gıda ve ilaç yardımı için en azından çatışmalara 48 saatlik bir ara talep ediyor" çağrısı yapıldı.

halep’te iki taraflı savaş hazırlığı

iç savaş öncesi suriye'nin ekonomisi en güçlü kenti olan halep'te haziran'da rusya'nın hava desteğini alan rejim,  muhaliflerin dışarıyla ana bağlantısını teşkil eden kastello yolu'nu kontrol altına almıştı. kastello'nun kapanmasıyla halep'in doğusunda temel yaşam malzemelerinin fiyatı katlandı, bazı ihtiyaçlar karşılanamaz hale geldi. 

halep’in tamamını ele geçirmek hedefiyle savaşın devam edeceğini açıklayan muhalif fetih ordusu cephelere savaşçı takviyesi yaptı. kaybettiği stratejik bölgeleri geri almak için harekete geçen rejim de aynı cephe hatlarına ikmal yapıyor. rejim de bölgeye 2 bin milis sevk etti. rejim yanlısı el vatan gazetesi de asker takviyesi haberlerini teyit ederek esed ordusunun kaybettiği noktaları yeniden geri almak için hazırlıkları sürdürdüğünü ve oraya asker takviyesi yaptığını ifade etti.

kuşatılan bölgelere açılan koridor henüz askeri bölge olması nedeniyle kuşatmanın siviller açısından tamamen kalktığı anlamına gelmiyor. muhalifler bunun için bu koridorla yetinmeyip ağustosun başında başlattıkları ‘büyük halep savaşı’ operasyonunun rejimi halep’ten tamamen çıkarıncaya kadar devam edeceğini açıkladı.

‘büyük halep savaşı’nın 6 aşamalı olduğuna işaret eden muhalifler üçüncü aşamanın tamamlandığını ve artık dördüncü ardından da beşinci aşama için hazırlıkların devam ettiğini belirtiyor.

halep bombardıman altında

rusya ve rejimin savaş uçakları muhaliflerin ilerleme kaydettiği halep’e yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı. halep’in kerm el nuzha, sahur ve tel zerazir bölgelerine yönelik hava saldırılarında 13 kişi öldü.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;