Suriye'de iç savaş

BM'den Halep için yeni 'eylem planı'

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, rejimin kuşattığı Halep'teki insani durumun iyileşmesi için bölgedeki çatışmaların ‘dondurulmasını’ önerdi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
De Mistura söz konusu eylem planının nasıl hayata geçirilebileceği hakkında detay vermedi. [Fotoğraf: AA]

staffan de mistura bu önerinin bir barış planından ziyade eylem planı olduğunu belirtti ve çatışmaların ‘dondurulacağı’ bölgelerde insani durumun iyileştirilebileceğini belirtti.

de mistura, halep kentinin bu adımın atılması için iyi bir ‘aday’ olduğunu belirtti.

ancak de mistura söz konusu eylem planının nasıl hayata geçirilebileceği hakkında ise detay vermedi.

halep’te son durum

esed güçleri, suriyeli muhaliflerin halep'in merkeziyle bağlantı noktasında yer alan handerat'a saldırıyor. handerat düşerse halep'te muhaliflerin geçiş güvenliği ortadan kalkmış olacak.

esed güçlerinin kurban bayramı'nın ilk günü halep'i kuşatmak için başlattığı operasyonda çatışmalar handerat ve sifat köylerinde şiddetli biçimde sürüyor. 2013 yılında hama yönünde başlattığı saldırı ile hanasır bölgesini kontrolü altına alan esed rejimine bağlı güçler daha sonra sifira, tel aran, halep havalimanı, nekkarin, şeyh yusuf, şey neccar ve organize sanayi bölgelerinde ilerleyişini sürdürdü.

ardından halep merkez cezaevi bölgesini ele geçiren rejim güçleri, halep şehrini kuşatan bir yay çizerek ilerlemeye devam etti.

temmuz ayında ise halep'in güneyinde bulunan ve stratejik öneme sahip cebeli azzen bölgesi de esed güçleri tarafından ele geçirildi.

stratejik kasaba handerat

bu süreç içerisinde suriyeli muhalif grupların halep'in merkeziyle olan bağlantısı, leyramon bölgesiyle handerat arasında kalan 4 kilometre genişliğindeki dar bir koridor vasıtasıyla devam etti. hava ceviyye bölgesinde üslenen rejime bağlı ordu güçleri ise ısı güdümlü füzelerle bu koridordan geçen araçları hedef alıyor.

uzun ve orta menzilli silahlarla süren çatışmalarda yer yer karşılıklı sızmalar ve sıcak çatışmalar da yaşanıyor.

al jazeera türk'e konuşan komutanlar, kaderlerinin bu bölgede süren çatışmaların geleceğine bağlı olduğunu ve halep kuşatmasının beşşar esed lehine sonuçlanmasının direnişe çok büyük bedel ödeteceğini söylüyor.

bölgede bulunan muhalif gruplar hazm hareketi, nusra cephesi, sultan murat tugayları, islami cephe, ceyşul mucahidin, muntasırbillah, ceyşul muhacirin el ensar, nurettin zengi hareketi.

geçiş güvenliğinin ortadan kalkma tehlikesi

halep'in kuzeyindeki handerat ve kastillo bölgelerinin esed güçlerinin eline geçmesi durumunda muhaliflerin geçiş güvenliği tamamen ortadan kalkacak. bu durumda daha önce guta, yermuk ve humus'tan sonra halep de rejim tarafından tamamen ablukaya alınmış olacak.

ayrıca handerat'ın düşmesi durumunda bölgede bulunan ve muhaliflerin kuşatması altındaki tek nusayri yerleşim birimleri olan nübbul ve zehra kasabaları ile rejim güçleri arasındaki mesafe 10 kilometreye kadar düşmüş olacak.

halep'in kuzeyindeki handerat bölgesi halep merkeze 3 buçuk kilometre uzaklığında ve yaklaşık 10 bin nüfuslu bir kasaba.

humus örneği

suriye'nin en büyük kenti halep'te rejimin kuşatması durumunda kentteki insani durum daha da kötüleşecek.

şam rejimi daha önce de humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

rejimin humus'ta uyguladığı abluka, cenevre 2 konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;