IŞİD

BM'den IŞİD ve Nusra yaptırımı

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'in mali kaynaklarını kesmek için yeni bir kararı oy birliğiyle kabul etti. Rusya'nın sunduğu kararda IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nden petrol alanlara yaptırım öngörüyor

Konular: IŞİD, Ortadoğu
IŞİD, Suriye'de petrol rafinerilerini de ele geçirmişti. [Fotoğraf: Youtube - Arşiv]

rusya'nın hazırladığı ve türkiye de dahil 35 ülke tarafından imzalanan bm güvenlik konseyi kararıyla, işid ve el kaide bağlantılı nusra cephesi'nin petrol, tarihi ve kültürel eserlerin satışı ve fidye gelirlerlerine karşı önlem alınması amaçlanıyor. bm ülkeleri için yasal bağlayıcılığı bulunan kararda, tüm ülkelere, işid'in belirtilen eylemlerden gelir elde etmesinin engellenmesi için tedbir alma çağrısı yapıldı.

bm şartı'nın 7. bölümü altında hazırlanan tasarıda işid'den petrol ya da tarihi eser satın alan, buna aracılık veya yardım edenlere ve işid'in elinden rehine kurtarmak için fidye ödeyenlere yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

işid'in petrol üretmesini ve rafineri işletmesini sağlayacak malzeme satışını da yasaklayan tasarıda, işid ya da nusra cephesi gibi el kaide bağlantılı grupların petrol satışına doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olan grup, gerçek ve tüzel kişilerin bmgk'nın el kaide yaptırımlarını düzenleyen listesine ekleneceği vurgulandı.

petrolden işid'e yılda 35 milyon dolar

üye ülkelere de bu yasa dışı petrol ve tarihi eser kaçakçılığına doğrudan ya da dolaylı olarak bulaşanların mal varlıklarını dondurma ve bm güvenlik konseyi'ne bildirme çağrısında bulunuldu.

bankacılık konusunda da çağrı yapan konsey, tüm ülkelerin işid, nusra cephesi gibi grupların ya da bağlı kişilerin kendi bankaları üzerinden uluslararası finans sistemine ulaşmalarına engel olmalarını istedi.

bm terörle mücadele komisyonu, geçen yıl yayımladığı raporda, işid'in fidyeden yıllık 35 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini belirtmişti.

kaynak: anadolu ajansı, afp 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;