IŞİD

BM'den Mumbuc uyarısı

YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD'nin hava desteğiyle Mumbuc'a doğru ilerleyişini sürdürüyor. IŞİD ile SDG arasındaki çatışmalar Mumbuc çevresinde sürerken 20 bin kişinin göç etmeye başladığını açıklayan BM, toplam sayının 216 bine ulaşabileceği uyarısı yaptı.

Mumbuc kırsalında bir köyde, çatışmaların sona ermesini bekleyen Suriyeliler. [Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler'den yapılan açıklamada, çatışmalardan kaçan suriyelilerin su, temel gıda ve sağlık malzemelerine ihtiyacı olabileceği belirtildi. bm insani işler koordinasyon ofisi (ocha), 20 bin kişinin mumbuc ve çevresinden göç etmeye başladığını, sayının 216 bine kadar çıkabileceğini duyurdu. ocha'nın açıklamasında suriyelilerin nerelere kaçtıkları bilgisi de yer aldı. buna göre bazı suriyeliler, mumbuc'un kuzeyine, yani işid'in kontrolündeki cerablus yakınlarındaki kasabalara, bazıları da batıya, muhalif grupların kontrolündeki bölgelere gidiyor. az sayıda mumbuclu da fırat nehri boyunca güneye doğru göç ediyor. 

"sdg, mumbuc'a 6 km. uzaklıkta"

ypg'nin başını çektiği suriye demokratik güçleri (sdg), mumbuc'a 6 kilometre kadar yaklaşmış durumda. abd'nin havadan desteklediği saldırıda son olarak 150 işid üyesi öldü. sdg sözcülerinden şirvan derviş, reuters'a yaptığı açıklamada öldürülen işid'lilerden 50'sinin cesedine ulaştıklarını söyledi. 

[Fotoğraf: Reuters]

derviş, işid'in mumbuc'u terk etmeye başladığını söylerken, "daha önce işid'lilerin elinde bulunan birçok ev şu an boş. yanlarına alabildikleri her şeyi alıp kenti terk ediyorlar" diye konuştu. 

reuters haberinde bu iddiayı doğrulatamadığı notunu düşerken, derviş'e göre mumbuc operasyonu abd'nin planına göre ilerliyor.

derviş, "dürüst olmak gerekirse şu saatte mumbuc'a ulaşmak istesek ulaşırız, ya da doğrudan gitsek orayı alırız ama biliyorsunuz bölge geniş ve orada çok fazla sivil yaşıyor" dedi.

sdg sözcüsü, mumbuc operasyonunda sdg'nin kuzeydeki üyelerinin sorumlusu faysal ebu leyla'nın hava topu ateşinde vurularak öldüğünü de doğruladı. 

[Fotoğraf: Reuters]

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;