Dünya

BM'den Myanmar çağrısı

Arakan eyaletinde Budistler ve Müslümanlar arasında çatışmaların yeniden alevlenmesinin ardından örgüt, 'acil harekete geçilmesini' istedi.

Haberin Öne Çıkanları

İkinci şiddet dalgası

Evler yakılıyor

100 bin mülteci

Rakhine eyaletinde sadece geçen hafta 22 bin 500 kişi evlerinden oldu. [Reuters]

Rohingya Müslümanları

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

bm, myanmar’ın arakan eyaletinde farklı gruplar arasında yaşanan şiddeti durdurmak için acil eylem çağrısında bulundu. çin yönetimi de taraflar arasında yaşanan gerilimin yatıştırılması için diyalog ve müzakere çağrısı yaptı. 

eyalette budistler ve rohingya müslümanları arasında meydana gelen son çatışmalarda onlarca kişi öldü, binlerce kişi ise evlerinden oldu.

bm’nin bölgeye incelemelerde bulunması için gönderdiği ekibin  lideri ashok nigam, eyalette evlerin büyük ölçüde tahrip edildiğini aktardı.

“her iki toplumdan da evlerinden olmuş insanların bakışlarındaki güvensizlik ve korkudan büyük kaygı duyuyorum” diyen nigam, hükümetin kanunun üstünlüğünü sağlayarak şiddetin daha fazla yayılmasına engel olması gerektiğini belirtti.

'evler yakılıyor'

myanmar hükümeti, sadece geçen hafta  22 bin 500 kişinin evlerinden olduğunu 4 bin 600 evin ise yakıldığını açıkladı.

evlerinden olanların toplam sayısının 100 bin civarı olduğu sanılıyor. bu kişilerin büyük kısmı eyaletin başkenti sittwe civarındaki kamplarda hayatta kalmaya çalışıyor. 

şiddet haziranda başladı   

budistler ve rohingya müslümanları arasındaki son şiddet dalgası 21 ekim’de başlamış ve en az 84 kişi hayatını kaybetmiş, 129 kişiyse yaralanmıştı. insan hakları örgütleri ise gerçek rakamın bunun çok daha üstünde olduğunu savunuyor.

rakhine eyaletinde tansiyon, bir grup rohingya müslümanının haziran ayında budist bir kadına tecavüz etmek ve kadını öldürmekle suçlanmasının ardından yükselmişti.  

new york merkezli insan hakları izleme örgütü ağustos ayında myanmar’daki şiddet olaylarıyla ilgili bir rapor yayımlamıştı. örgüt, haziran ayında arakan eyaletinde başlayan olaylarda  rohingya müslümanlarının güvenlik güçleri tarafından toplu halde tutuklandıklarını, öldürüldüklerini  ve tecavüze uğradıklarını belirtmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;