Suriye'de iç savaş

BM'den Rusya'nın Suriye planına destek

BM, Suriye'de siyasi çözüme yardımcı olacak her türlü girişimden memnuniyet duyacağını açıklayarak, Rusya'nın, rejimle muhalefeti bir araya getirme girişimine destek verdiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esed'le de bir araya gelmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

bm, rusya'nın suriye'deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla ocak ayında moskova'da rejim ve muhalefeti bir araya getirme düşüncesini desteklediğini açıkladı.

bm genel sekreteri ban ki-moon sözcülüğü'nden anadolu ajansı'na yapılan açıklamada, rusya'nın başlattığı girişimi takip ettikleri kaydedildi.

açıklamada, bm’nin savaş nedeniyle 'yıkılmış' suriye'deki krizi sonlandıracak siyasi çözümün bulunmasına yardımcı olacak ve şiddeti azaltacak her türlü inisiyatifin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü aleksandır lukaşeviç, 20 ocak'tan sonra moskova'da gerçekleştirmeyi planladıkları müzakerelere önce suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil edileceğini söylemişti.

‘iran-rusya girişimi’ iddiası

suriye krizinde denklemin bir tarafında da esed rejiminin bölgedeki en önemli destekçisi iran duruyor.

suriye devlet başkanı beşşar esed yönetimine ve hizbullah'a yakınlığıyla bilinen lübnan merkezli sefir gazetesi, rusya-iran girişimiyle yeni bir planın gündeme getirildiğini ve bu plana göre, esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu ve önce moskova'da sonra şam'da muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini yazdı.

beşşar esed'in yılbaşından sonra rusya'ya gideceğini öne süren gazetenin haberinde, "nisan ayında çoğunluğu muhaliflerden oluşacak, ahmed muaz hatip başkanlığında bir hükümetin kurulmasını da öngören girişimi görüşeceği" iddiası yer alıyor. habere göre hatip başkanlığındaki yeni hükümetin, anayasa yazma ve genel seçime hazırlanma görevleri olacak. haberde, söz konusu hükümette rusya'nın ısrar ettiği gibi savunma bakanlığı ile hava, askeri emniyet ve devlet emniyeti birimlerinin esed'de kalacağı, içişleri bakanlığı'nın muhaliflerde kalmasında ise bir sakınca görülmediği ileri sürüldü.

ancak suriyeli muhalifler gazetenin iddialarına şüpheyle yaklaştıklarını söylüyor; iran ve rusya'nın, suriye krizinin önemli ve güçlü bir tarafı olması nedeniyle, tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm için çaba göstereceğini veya tarafsız arabulucu rolünü oynayacağını düşünmüyor.

'muhalefeti bitirme planı'

suriyeli muhalifler, de mistura’nın planını muhalefeti bitirme planı olarak görüyor ve kendilerine 'esed'i bırak, işid ile savaş' baskısının yapıldığını iddia ediyor.

suriye krizinde esed’i rahatlatan bir diğer gelişme ise, en büyük destekçisi iran ile abd’nin, irak’ta işid’e karşı mücadele adı altında adı konulmamış bir ortaklığa gitme ihtimalinin doğması oldu.

sahadaki etkisini 'koz' olarak kullanmaya çalışan iran, bu noktada esed’in koltuğunu korumasını sağlayacak bir ‘siyasi çözümü’ hayata geçirmek için uğraşıyor. de mistura’nın planına iran’ın yanı sıra rusya ve abd de destek veriyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;