Dünya

BM'den silah ticaretine düzenleme

85 milyar dolarlık silah endüstrisini düzenlemeyi amaçlayan küresel silah ticareti anlaşması bugün yürürlüğe giriyor. ABD Senatosu anlaşmayı henüz onaylamadı. Rusya, Çin, Hindistan ve Pakistan ise anlaşmayı imzalamadı.

Anlaşma tank ve helikopterlerin de ticaretini düzenliyor. [Fotoğraf: EPA/Arşiv]

birleşmiş milletler uluslararası silah ticareti anlaşması, silah ticaretine küresel standartlar getiriyor. anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, donanma gemilerinden saldırı helikopterlerine, tabancalardan otomatik tüfeklere tüm konvansiyonel silahların ticaretinin düzenlenmesi öngörülüyor. ek olarak savaş suçları, insanlık karşıtı suçlar ve soykırım suçu işlenen ülkelere silah satışına yasak getiriliyor.

abd, rusya ve çin onaylamadı

dünyanın en büyük silah ihracatçısı abd’de senato henüz anlaşmayı onaylamadı. önde gelen ihracatçı ülkelerden rusya, çin, hindistan ve pakistan da anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında. ingiltere, fransa ve almanya gibi önemli silah üreticileri ise anlaşmayı imzaladı ve ülkelerinin parlamentolarından onay aldı.

birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-mun, “bütün ülkelerin anlaşmaya katılımını teşvik etmek bizim için hayati önemde. bütün ülkeleri anlaşmaya katılmaya çağırıyorum” dedi.

"on yıldır bekliyorduk"

‘silahları kontrol edin’ (control arms) isimli lobi grubunun yöneticisi anna macdonald, anlaşmanın yeni bir dönemi başlattığı söyledi. "biz bu anı on yıldır bekliyorduk. eğer katı bir şekilde uygulanırsa bu anlaşmanın pek çok hayatı kurtarma potansiyeli var. artık insan hakları ihlalcilerine ve diktatörlerin ellerine silah vermek uluslararası hukuka aykırı” diye konuştu.

193 ülkenin bulunduğu bm genel kurulu’nun önemli bir kısmı anlaşmayı 2013 nisanında imzalamıştı. şimdiye kadar anlaşmayı imzalayan 130 ülke yönetiminden 60’ı ülkelerinden de onay aldı. anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 50 onay yeterliydi.

abd de 2013 eylülünde anlaşmayı imzaladı. ancak abd senatosu’ndan henüz onay gelmedi. abd’de önemli lobi gücü olan ulusal tüfek birliği, ülke içindeki silah satışlarını sınırlamayan anlaşmaya karşı çıkıyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;