Suriye'de iç savaş

BM'den 'Suriye'de çocuklara işkence' raporu

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapor, Suriye'deki çocukların muhalif güçler tarafından savaştırıldıklarını, Suriye rejimi ve bağlı militanlar tarafından ise gözaltında işkencelere maruz bırakıldıklarını ve öldürüldüğünü belgeledi.

Suriye'deki savaştan en çok çocuklar etkilendi. [Reuters]

birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon tarafından bm güvenlik konseyi'ne sunulma amacıyla hazırlanan rapor, 1 mart 2011 ile 15 kasım 2013 arasındaki ihlalleri saptıyor ve çocuklara yönelik suçları tespit etme konusunda ilk olma özelliği taşıyan rapor. 

'muhalifler savaştırıyor'

raporda özellikle yakınları rejimin saldırılarında ölen ya da komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında yaşayan çocukların, özgür suriye ordusu saflarında suriye hükümeti'ne karşı savaştırıldıkları belirlendi. rapora göre çocukların çoğu bunu kendileri için bir görev olarak kabul ediyor.

suriye'de iç savaşta ölenlerin sayısı bm raporunda 100 binden fazla olarak ifade edilirken, bunun 10 binden fazlasının çocuklardan oluştuğu bilgisi yer aldı. 

'rejim işkence edip öldürüyor'

bm raporunda suriye rejimi tarafından, muhaliflere destek verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan çocuklara korkunç işkenceler yapıldığı ve çok sayıda çocuğun işkence ile öldürüldüğü belirtildi.

rejimin yaşları 11'e kadar inen çocukları gelişigüzel gözaltına aldığı, muhalif güçlere ilişkin bilgi vermeleri için işkence yöntemleri uyguladığı kaydedildi.

rapora göre, çocuklara yapılan işkence yöntemleri arasında metal kabloyla dövme, elektrik şoku verme, el ve ayak tırnaklarının sökülmesi, tecavüz, cinsel şiddet, üzerlerinde sigara söndürme, uykusuz bırakma, hücreye kapatma ve ailelerine uygulanan işkenceyi çocuklara izletme gibi  uygulamalar bulunuyor.

el ve ayaklarından tavana asıldılar

çocukların işkence sırasında bileklerinden ya da ayaklarından tavana asıldıkları ve bu şekilde dövüldükleri tespit edildi.

raporda işkenceye maruz kalan çocuklarla yapılan görüşmeler de yer aldı. 16 yaşındaki bir çocuk ifadesinde 14 yaşındaki arkadaşının cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürüldüğünü anlattı. 

raporda yaralı olarak hükümet kontrolündeki hastanelere götürülen muhalif savaşçılar ve çocukların, buradaki sivil doktorlar tarafından da işkenceye tabi tutulduğu vurgulandı.

bm genel sekreteri ban raporunda, savaşan tüm taraflara çağrı yaparak çocuklara ve sivillere yönelik her türlü saldırya son verilmesini istedi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;