Suriye'de iç savaş

BM'den Suriye'de silah ambargosu çağrısı

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos, Suriye’ye silah ambargosu uygulanması için Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu.

Konular: Suriye, Ortadoğu
BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de 422 bin kişinin kuşatma altında yaşadığını açıkladı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı valerie amos, suriye’ye silah ambargosu uygulanması, çatışmaların durdurulması ve insan hakkı ihlâllerinin önüne geçilmesi için birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin (bmgk) harekete geçmesi gerektiğini açıkladı.

amos, ayrıca suriye’de okul, hastane ve insani yardım kuruluşlarına ait binalara yapılan saldırıları ve kuşatma altındaki bölgelerde insan hakları ihlallerini araştıracak bm soruşturma komisyonunun kurulması için bmgk’nın 15 üyesine çağrı yaptı. amos, soruşturma komisyonunun, okul ve hastanelerin silah deposu olarak kullanılıp kullanılmadığını da araştırması gerektiğini söyledi.

bm'nin rakamlarına göre, suriye’de 440 bin sivil kuşatılmış bölgelerde mahsur kaldı, bunlardan 167 bini rejim güçleri, 228 bini işid, geri kalanları ise diğer silahlı gruplar tarafından 'tuzağa düşürüldü.'

‘bmgk’nın kararlarına rağmen durum kötüleşti’

valerie amos, bm güvenlik konseyi'ne yaptığı son sunumda suriye'deki insani durumun, bm güvenlik konseyi'nin kararlarına rağmen dramatik bir şekilde kötüleştiğini söylemişti.

hem hükümetin hem de silahlı grupların ihtiyacı olan bölgelere yardım ulaştırılmasını güçleştirdiğini kaydeden amos, "suriye rejimi bu yıl başından beri bm'nin ulaşmak istediği 33 noktadan sadece 3'üne giriş izni verdi" demişti.

ülkede kuşatma altında yaşayan kişilerin sayısının da arttığını dile getiren amos, "suriye'de kuşatma altındaki kentlerde yaşayan kişi sayısı 212 binden 440 bine yükseldi. 4.8 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor" diye konuşmuştu.

suriye'deki ortalama yaşam süresinin de azaldığını kaydeden amos, "dünya seyretmeye devam ederken suriye'de savaşın başından bugüne ortalama yaşam süresi 20 yıl azaldı. işsizlik oranı yüzde 10'dan yüzde 58'e çıktı. halen halkın üçte ikisi aşırı yoksulluk içinde yaşıyor" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;