Yemen

BM'den Yemen'e yeni temsilci

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon İran’ın destek verdiği Şii Husiler ile Suudi Arabistan destekli Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı güçlerin çatıştığı Yemen’e Özel Temsilci olarak Moritanyalı İsmail Vild Şeyh Ahmed’i atadı.

Konular: Ortadoğu
BM'nin eski Yemen Özel Temsilcisi Körfez ülkelerinin tepkisini çekmişti. [Fotoğraf: Al Jazeera-arşiv]

birleşmiş milletler, şeyh ahmed’in atanmasına ilişkin internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘yeni özel temsilci, bm güvenlik konseyi, körfez işbirliği teşkilatı, bölge ülkeleri ve diğer ortaklarla yakın ilişki içerisinde çalışacak’ ifadesini kullandı.

bm açıklamasında genel sekreter ban ki-moon’un, önceki temsilci cemal bin ömer’in yemen’de diyalog için ortaya koyduğu çabaları övdüğünü ve kendisine teşekkür ettiğini de vurguladı.

bm güvenlik konseyi üyelerinden hiçbiri moritanyalı diplomatın yemen özel temsilcisi olarak atanmasına muhalefet etmedi.

daha önce birçok bm kuruluşunda görev alan ahmed, son olarak bm'nin ebola'yla mücadele özel temsilcisi (unmeer) olarak görev yapıyordu.

yemen'de şii husilerin başkent sana'yı ele geçirmesinin ardından siyasi kaos devam ederken bm'nin yemen özel temsilcisi cemal bin ömer, 16 nisan’da dört yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etmişti.

cemal bin ömer'in körfez işbirliği konseyi (kik), husiler ve yemen hükümeti arasında sürdürdüğü diplomatik çözüm girişimi başarılı olamamış ve suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 mart'ta yemen'e hava saldırısı başlatmıştı.

bm’deki batılı diplomatik kaynaklar son dönemde bazı arap ülkelerinin husilere aşırı müsamahalı davrandığı gerekçesiyle faslı diplomat cemal bin ömer’e kızgın olduğunu ifade etmişti.

körfez ülkelerinin cemal bin ömer'in çalışmalarından rahatsız olduğu ve değiştirilmesi için bm genel sekreteri ban ki-moon'a baskı yaptıkları da öne sürülmüştü.

cemal bin ömer, hava saldırılarının başlamasının ardından, dört yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılmak istediğini bm genel sekreteri'ne belirtmiş, 16 nisan'da da bm, ömer'in görevi bırakacağını duyurmuştu.

operasyon tamamlanmıştı

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü ahmed asiri, salı günü yemen'de husilere yönelik 'kararlılık fırtınası operasyonu'nun sona erdiğini ve 'umudun yeniden tesisi operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

suudi arabistan savunma bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini duyurmuştu.

koalisyonun sözcüsü ahmed asıri operasyonların çok dikkatli bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve yemen hükümeti ve cumhurbaşkanı'nın talebine bağlı olarak koalisyon kararlılık fırtınası operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;