Yemen

BM'den Yemenli taraflara Cenevre çağrısı

BM Genel Sekreter Sözcülüğü, Yemen’de çatışan taraflara krize çözüm bulunması amacıyla 28 Mayıs’ta Cenevre’de düzenlenecek görüşmelere şartsız katılma çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu
Yemen'de beş günlük ateşkesin bitmesinin ardından koalisyon uçaklarının saldırıları yeniden başladı. [Foto: Reuters]

bm’den yapılan açıklamada, ülkede, yemenlilerin öncülüğündeki siyasi geçiş sürecine dönülebilmesi için cenevre'de kapsayıcı müzakerelerin yapılacağı belirtildi. açıklamaya göre, bm genel sekreteri ban ki-moon, yemenli tüm taraflardan 28 mayıs'taki müzakerelere 'iyi niyetle ve ön şartsız' katılmalarını istedi ve yemen'de tek kalıcı çözüm şansının kapsamlı bir siyasi anlaşma olduğunu kaydetti. yemen'in, kendi sınırlarının dışına taşma riski olan bir çatışmanın içinde bulunduğunu hatırlatan moon, bu durumun siviller üzerinde dramatik sonuçlar doğurduğunu ve çatışmaların en büyük bedelini sivillerin ödediğini vurguladı.

bm genel sekreteri, yemen müzakerelerinin ülkede siyasi geçiş sürecine dönülmesine, şiddetin azaltılmasına ve insani durumun düzeltilmesine vesile olmasını umduğunu belirtti.

siyasi sürece tekrar dönülebilmesi için bm'nin yemen özel temsilcisi ismail vild şeyh ahmed, taraflarla çeşitli ortamlarda bir araya gelmişti.

yemen'de suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ilan ettiği 5 günlük ateşkes, 17 mayıs'ta sona ermiş ve koalisyon güçleri husi hedeflerine yeniden saldırı başlatmıştı.

‘iran, kik üyesi değil’

yemen'deki gelişmelerin değerlendirildiği bm güvenlik konseyinin kapalı oturumunun ardından yemen, katar ve suudi arabistan'ın bm daimi temsilcileri gazetecilere açıklama yaptı.

suudi arabistan'ın bm daimi temsilcisi abdullah muallimi, iran'ın, cenevre'de 28 mayıs'ta düzenlenecek yemen müzakerelerine davet edilmediğini belirterek, ‘iran körfez işbirliği konseyi üyesi değil, arap birliği üyesi değil, bm güvenlik konseyi üyesi değil, yemen'in komşusu da değil. niye davet edilsin ki?" dedi.

muallimi, ‘cenevre'deki müzakerelere iran'ın katılıp katılmayacağı" sorusu üzerine, "iran körfez işbirliği konseyi üyesi değil, arap birliği üyesi değil, bm güvenlik konseyi üyesi değil, yemen'in komşusu da değil. niye davet edilsin ki? brezilya'yı niye sormuyorsunuz da iran'ı soruyorsunuz?’ şeklinde konuştu.

iran'ın, müzakerelere katılamayacağını kaydeden muallimi, sözlerini ‘iran yapıcı tutum sergilemiyor. niye müzakerelere çağırıp ödüllendirelim ki? iran fitnenin arkasında yer alıyor. sadece pozitif rol oynamasını istiyoruz’ ifadesini kullandı.

‘ayrı görüşmeler olacak’

bm güvenlik konseyi dönem başkanı litvanya'nın daimi temsilcisi raimonda murmokaite de, cenevre'de yemen görüşmelerinin başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konsey üyelerinin, yemen'deki tüm taraflara cenevre'deki görüşmelere ön koşulsuz ve iyi niyetle katılma çağrısı yaptığını bildirdi.

bm genel sekreter sözcü yardımcısı farhan haq ise cenevre'deki müzakerelerin, konferans değil danışma toplantısı formatında gerçekleşeceğini söyledi.

tüm grupların bir masa etrafında toplanmayacağını vurgulayan haq, tarafların, bm'nin yemen özel temsilcisi ismail veled şeyh ahmed ile ayrı ayrı görüşeceklerini dile getirdi.

katılımcılarla ilgili soruya, "tüm yemenli taraflar" yanıtını veren haq, iran konusunda değerlendirme yapmadı.

ülkede iran destekli husilerin ilerleyişini durdurmak için suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 mart'ta 'kararlılık fırtınası' adlı hava harekâtı başlatmıştı. yemen'de cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 nisan'da sona erdiği açıklanmış ve yemen halkı için artık 'umuda dönüş' operasyonunun başladığı belirtilmişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;