Ukrayna

BMGK’da Kırım referandumu tartışması

Ukrayna’daki gelişmeler üzerine bir haftada dördüncü kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Kırım’daki referandum tartışması yaşandı. Rusya saygı gösterilmesini isterken ABD referandumu tanımadığını duyurdu.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant ile ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power basın toplantısı için sıra bekliyor. [AFP]

birleşmiş milletler güvenlik konseyi, ukrayna'nın yardım talebi üzerine bir haftada dördüncü kez toplandı. toplantıda kırım’daki gelişmeler öne çıktı.

"ukrayna'daki yeni yönetimi meşru bir otorite olarak tanımıyoruz" diyen rusya'nın bm daimi temsilcisi vitaly churkin, kırım'da yapılacak referanduma saygı gösterilmesini istedi.

churkin, kırım'daki silahlı grupların rus askeri olduğu iddialarını da kabul etmedi.

‘referandum hukuksuz’

ingiltere'nin bm daimi temsilcisi mark l. grant ise, kırım'daki askeri hareketlilik nedeniyle endişe duyduklarını kaydederek, "kırım'daki askerlerin rus askeri olduğunda fazla bir şüphe yok. bütün işaretler hatta araçların plakaları, askerlerin rusya'ya ait olduğunu gösteriyor. rusya'dan kırım'daki askerlerini deniz üssüne çekmesini istiyoruz" dedi.

yapılması planlanan referandumu "illegal" olarak nitelendiren grant, "bu referandum ülkedeki kaosu artıracaktır" ifadesini kullandı.  

‘referandumu tanımayacağız’

abd'nin bm daimi temsilcisi samantha power da kırım'da planlanan referandumun kırım anayasası'nın ihlali anlamına geleceği için meşru olmadığını belirterek, "biz kırım'da yapılacak referandumun sonucunu hukuksuz olduğu için tanımayacağız" diye konuştu.

rusya'nın bmgk'da gittikçe yalnızlaştığını dile getiren power, "rusya bmgk'da tamamen tecrit edildi. bütün konsey üyeleri ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin önemini vurgulayarak, gerginliğin artmasından duydukları endişeyi belirttiler" dedi.

power, ukrayna'da yaşananların tarafsız bir şekilde ortaya çıkarılması ve "gerçeklerin çarpıtılmaması" için rusya'dan bm ve agit gözlemcilerinin ülkede inceleme yapmalarına izin vermelerini istedi.

ukrayna'nın bm daimi temsilcisi yuriy sergeyev de bmgk'daki kapalı toplantıya katıldı. toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan sergeyev, uluslararası toplumdan rusya'nın hukuksuz girişimlerine karşı destek istedi.

kaynak: aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;