Kore Yarımadası'nda gerilim

BMGK’dan Kuzey Kore'ye kınama

BM Güvenlik Konseyi, balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'yi kınayarak, bu ülkeye karşı daha ileri önlemler alınabileceği uyarısı yaptı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, Kuzey Kore’nin lideri için “Rasyonel bir insanla uğraşmıyoruz” dedi.

Kim Jong-un

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) balistik füze denemeleri nedeniyle kuzey kore'yi kınayarak, bu ülkeye karşı daha ileri önlemler alınabileceği uyarısı yaptı.

bm güvenlik konseyi, kuzey kore'nin 5 mart'taki füze denemeleri üzerine acil olarak toplandı. kapalı gerçekleşen oturumda bm genel sekreteri'nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı jeffrey feltman üyelere brifing verdi.

toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan bmgk başkanı ingiltere'nin bm daimi temsilcisi matthew rycroft, tüm üye ülkelerden kuzey kore'ye yönelik yaptırım kararlarını titiz bir şekilde uygulamalarını istediğini söyledi. rycroft, toplantıda güney kore'nin füze saldırısına karşı korunması için yüksek irtifa bölge hava savunması (thaad) füze sistemi konuşlandırılması konusunun da değerlendirildiğini belirtti.

"füze savunma sistemi konuşlandırmamamız için tek bir neden söyleyin"

bmgk başkanı rycroft'un ardından abd, japonya ve güney kore'nin bm temsilcileri birlikte gazetecilere açıklama yaptı.

abd'nin bm daimi temsilcisi nikki haley, kuzey kore'nin eylemleri nedeniyle tüm ülkelerin tehdit altında olduğunu ifade ederek herkesin bu tehdide karşı dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi. kuzey kore'nin 2016 yılında 2 nükleer deneme, 24 kez de balistik füze denemesi yaptığını anlatan haley, "kuzey kore'nin bu füze denemeleri karşısında bölgeye füze savunma sistemi konuşlandırmamamız için tek bir neden söyleyin. müttefikimiz güney kore'yi orada tek başına bırakmayacağız. thaad füze sistemlerinin hedefi kesinlikle çin değildir. bunun hedefi sadece kuzey kore tehdidine karşı güney kore'nin savunulmasıdır. bu mücadelede çin'in de desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu. 

abd'nin kuzey kore nükleer tehdidine karşı thaad teknolojisini güney kore'ye yerleştirme planına, pyongyang yönetimine en yakın ülkelerden biri olan çin, uzun süredir karşı çıkıyor. pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve bunun casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini ifade ediyor.

"rasyonel bir insanla uğraşmıyoruz"

haley, kuzey kore lideri kim jong-un için “rasyonel bir insanla uğraşmıyoruz. başka bir ülke olsa, müzakerelere dönmekten bahsederdik ve bu bir mesele olmazdı” dedi.

“artık yeter”

japonya'nın bm daimi temsilcisi koro bessho da kuzey kore'nin eylemlerinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, "kuzey kore'nin japonya yönüne füze atmaya hakkı yok. biz barışçıl bir ülkeyiz, kimseye karşı düşmanca tutumumuz yok. artık yeter" dedi.

bmgk, 2006 yılından bu yana kuzey kore'ye bazı yaptırımlar uyguluyor. konsey, nükleer faaliyetleri nedeniyle kuzey kore'nin füze denemesi yapmasını yasaklamıştı.

kaynak: aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;