Suriye'de iç savaş

BMGK'ya 'savaş suçu' çağrısı

BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Brown, İdlib'de Çarşamba günü okula yapılan saldırıyı "savaş suçu" olarak nitelendirdi ve "Rusya, ilk kez saldırıya ilişkin soruşturma başlatılmasını kabul ettiğine göre BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Suriye'de yaşananlarla ilgili soruşturma açmasını talep etmeli" dedi.

[Fotoğraf: @PrimoAhmad]

birleşmiş milletler (bm) küresel eğitim özel temsilcisi gordon brown, bm genel merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2016'nın çocuklar için "en kötü yıl" olduğunu ve çatışmaların ortadoğu ile kuzey afrika'da yerinden edilmiş 11 milyon çocuğu tehdit etmeye devam ettiğini söyledi.

suriye'nin idlib kentinde çoğu çocuk 30'a yakın kişinin ölümüne neden olan çarşamba günkü okul saldırısını "savaş suçu" olarak nitelendiren ve suriye'de son iki yılda 98 okulun bombalandığını belirten brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

"rusya, ilk kez saldırıya ilişkin soruşturma başlatılmasını kabul ettiğine göre bm güvenlik konseyi, uluslararası ceza mahkemesi'nden suriye'de yaşananlarla ilgili soruşturma açmasını talep etmeli."

rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü maria zaharova idib'deki okul saldırısıyla ilgili acilen soruşturma başlatılması çağrısında bulunmuştu.

[Fotoğraf: Reuters]

"2017 'korku yılı' olmamalı"

dünya genelinde 30 milyon çocuğun yerinden edildiğini ve 1940 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını belirten brown, 2017'nin de çocuklar için "korku yılına" dönüşmesinin engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

brown, yerinden edilen çocukların "kayıp jenerasyon" olmalarının engellenmesi, çocukların korunması ve eğitimi için ise 42 milyon dolar yardım çağrısı yaptı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;