Afrika

'Boko Haram 100 bin kişinin ölümüne neden oldu'

Borno Eyalet Valisi, Nijerya'da Boko Haram örgütünün saldırıları ve örgütle ordu birlikleri arasındaki çatışmalar nedeniyle, 2009'dan bu yana 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Konular: Nijerya, Afrika
[Fotoğraf: AA / Arşiv]

batı afrika ülkesi nijerya'nın kuzeydoğusunda bulunan borno eyalet valisi kashim shettima, 2009'da başlayan boko haram saldırıları ve örgütle çıkan çatışmalar nedeniyle en az 100 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

shettima, "güney afrika'da 46 yıllık apartheid yönetimde dahi 21 bin kişi hayatını kaybederken, boko haram 7 yılda çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 100 bin kişinin ölmesine neden oldu" dedi.

vali shettima'nın sözcüsü isa gusau, can kayıplarının çoğunun borno eyaleti dışında meydana geldiğini söyledi.

çatışmalar nedeniyle 2,1 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığına dikkat çeken gusau, 55 bin kadının eşini kaybettiğini ve 52 bin çocuğun da kimsesiz kaldığını ifade etti.

nijerya'da 2000'li yılların başından bu yana varlık gösteren, lideri muhammed yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başlayan boko haram'ın, resmi olmayan rakamlara göre 17 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu belirtiliyordu. örgüt, son yıllarda eylemlerini ülkenin sınır komşuları kamerun, benin, çad ve nijer'e de kaydırdı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;