Ortadoğu

'Bombardımanda çocuklar öldü'

Suriye ordusu başkent Şam'da muhalifleri hedef alırken, Türkiye sınırı yakınındaki bombardımanda beşi çocuk 12 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Salkın'a saldırı

İdlib'e bağlı

Sınırdan 5 km uzakta

Suriye'nin ticaret merkezi Halep'te, son dönemin en şiddetli çatışmaları yaşanıyor. [Reuters]

suriye'de ordu birlikleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmalar sürerken, güvenlik güçlerinin son hedefi türkiye sınırına yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki salkin ilçesi oldu.

idlib eyaletine bağlı ilçede pazar gecesi başlayan bombardıman, pazartesi sabahı da sürdü. muhalifler, bombardıman sonucu beşi çocuk 12 kişinin öldüğünü bildirdi.

bölge halkının sosyal medyaya yüklediği videolarda, aralarında yine çocukların da bulunduğu yaralıların hastaneye kaldırıldığı, halkın yardım istediği görülüyor.

23 bin nüfuslu ilçede sünni araplar ve türkmenler yaşıyor.

şam'ın doğusu bombalandı

öte yandan suriye'nin başkenti şam da güne bomba sesleri ile uyandı. aktivistlerin ve bölge halkının aktardıklarına göre, kentin doğusunda bulunan banliyöler, rejim güçleri tarafından bombalanırken, güvenlik güçleri de silahlı muhalifler ile çatıştı.

yerel saat ile 06.00’da silah sesleri duyduklarını aktaran halk, bölgenin adeta deprem olurmuşçasına salladığını söyledi.

rejim güçleri yaz başında muhalifleri şehirden çıkarmak için geniş çaplı operasyon düzenlese de muhalifler bölgede hala güçlü. 

suriye'de devlet başkanı beşşar esed liderliğindeki baas rejimine karşı 18 ay önce başlayan isyan hala sürüyor.

muhalif hareketin silahlı oluşumu özgür suriye ordusu, son bir ayki eylemlerden farklı olarak vur kaç taktiği yerine kontrol ettiği bölgelerde tutunmaya yönelik saldırılar düzenliyor.

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları izleme örgütü, esed yanlısı güçlerin zamalka ve ain terma kırsalını hedef aldığını söyledi. örgüt, aynı bölgede bulunan kontrol noktalarında pazar günü meydana gelen çatışmalarda, esed güçlerinin büyük kayıplar verdiğini belirtti.

şam'da yoğun şiddet olaylarının gözlendiği bölgelerden biri de, el adavi mahallesi. merkeze çok yakın semt sabah saatlerinde esed güçlerince bombalandı. bölgedeki çatışmalar ise daha çok güneyde filistinlilerin kaldığı bir mülteci kampında yoğunlaşıyor

halep'te çatışmalar şiddetlendi

bu arada suriye'de savaşın en yoğun yaşandığı yer ise ülkenin kuzeyindeki ticaret merkezi halep. muhalifler şehir merkezindeki rejim güçlerini çembere almaya, rejim de muhaliflerin can damarı olan kuzey bağlantısını kesmeye çalışıyor.

muhalifler geçen hafta halep'in selahaddin bölgesini kontrol altına almıştı esed güçleri buna meydan mahallesine saldırarak karşılık vermişti. üç gün önce muhalifler yeni bir hamleyle radyo istasyonunun bulunduğu içeri sokulan bu bölgeyi aldı. esed güçleri de dün kuzeydeki muhalif bölge şeyh maksut'u ele geçirdi. nihai bir  zafer elde etmek isteyen muhalifler şehre asker ve silah takviyesi yapıyor.

suriye insan hakları izleme örgütü'nün verilerine göre ülkedeki iç savaşta 2 bin 715’i çocuk olmak üzere 34 bin 91 kişi hayatını kaybetti.

kürt kentine saldırı 

suriye'nin türkiye sınırına yakın kentlerinden kamışlı'da ise pazar günü bir intihar saldırısı düzenlenmişti. el-garbi mahallesindeki saldırıda, siyasi güvenlik birimi'nin binası hedef alınmıştı. 

saldırıda aralarında sivillerin de bulunduğu dokuz kişi hayatını kaybederken, ilk belirlemelere göre çoğu sivil 81 kişi de yaralanmıştı.

saldırıyı ise henüz üstlenen olmadı.

kamışlı kentinde, temmuz ayından bu yana muhalif kürt gruplar ile esed'a bağlı güçler arasındaki gerginlik sürüyor. ancak kentte, ülkedeki ayaklanmanın başından bu yana ilk defa bu çapta büyük bir saldırı düzenlendi. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;