Türkiye

Booking kararı işletmeleri nasıl etkileyecek?

Dünya üzerinde birçok ülkede otel, pansiyon ve ev gibi konaklama imkânı sunan Booking.com 'un Türkiye’deki faaliyetleri durduruldu, rezervasyonlar kapandı. Bazı butik otel işletmecileri karar sonrasında müşterilerinin azalacağını belirterek soruna bir çözüm bulunmasını isterken, bazıları da sitenin yüksek komisyon aldığını ve kararın kendilerini çok etkilemeyeceğini belirtiyor.

Konular: Türkiye

hollanda merkezli online yer ayırtma sitesi booking.com'un türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararının verilmesinin ardından türkiye’den yurtiçi rezarvasyon yapılamamaya başladı. booking.com tarafından yapılan açıklamada yurt dışından türkiye’ye ya da türkiye’den yurt dışına seyahat edecek kişilerin rezarvasyonlarının devam ettiği belirtilerek, yerel mahkeme kararına saygılı oldukları ancak karara itiraz edileceği duyuruldu.

açıklamada online rezarvasyon sitesinin 13 binden fazla türk işletme ile çalıştığı belirtildi.

"yasaya aykırı"

türsab (türkiye seyahat acentaları birliği ) genel sekreteri çetin gürcün ise 1618 sayılı seyehat acentaları ve seyahat acentaları birliği kanunu’na göre iç turizmin seyahat acentalarının faaliyeti olduğunu vurgulayarak "booking.com, rezarvasyon yapıyor, tatil satıyor. türkiye’den elde ettiği gelirden vergi ödemiyor. üye acentalarımız olumsuz etkileniyor, haksız rekabet yaratıyordu" diye konuşuyor.

peki bu karar turizmi ve işletmeleri nasıl etkileleyecek? al jazeera türk booking.com sitesini kullanan butik işletmelerle ve turizmcilerle konuştu. 

"ceza doğru ama kapatma yanlış"

kucukoteller.com.tr’nin kurucusu izim bozada, kapatma kararı yerine ceza verilebileceği ve anlaşma yoluna gidilebileceğini vurgulayarak bu kararın otelleri etkileyeceğini söyledi:

"yurt dışından iyi bir izlenim değil. ceza doğru ama kapatma yanlış. daha önceden almanya ve fransa’da da benzer bir durum yaşandı. para cezası uygulandı ve rekabet kurulu ile anlaşma sağlandı. oteller yurtiçinden gelen müşterilerini kaybedecekler. yurt dışından rezervasyon yapılabiliyor çünkü. turizmin zaten zorda olduğu bir sene. mesela alaçatı’ya gidecek olan gitmekten vazgeçmeyecektir tabii. başka sitelerden bakacak ya da direkt rezervasyonlar artacaktır. booking.com otellerden komisyon alıyor. ancak vergi ödemiyor. rekabete aykırı davrandığı için otellerin de şikâyeti vardı."

"müşterilerin yüzde 60'ı booking.com'dan"

datça’daki villa aşina’nın sahibi ve datça oteller derneği başkanı bülent sancaktar, 17 odalı işletmesinin müşterisinin yüzde 60’ının booking.com üzerinden geldiğini anlatarak şöyle konuştu:

"iptal rezervasyonları da başladı ufak tefek. sadece bizim değil bölgedeki rezervasyonların yüzde 55’i bu site üzerinden. hani derler ya 'ne onla ne de onsuz'. şimdi kendi internet sitemizi daha da geliştireceğiz. booking.com’un avantajı dünya genelinde yaygınlığı ve güvenililirliği. oraya yapılan yorumlar etkili. altı yıldır kullanıyordum. kullanmaya başladıktan sonra müşteri sayımız arttı. haksız bir rekabet doğurduğu da gerçek. zaten acentalarla da çalışıyoruz. ancak onlar kadar yaygın olmaları mümkün değil. booking.com’a da komisyon veriyoruz, acentalara da. arada çok büyük fark yok bizim açımızdan. bir çözüm bulunmalı. "

"komisyondan kurtulduk"

büyükada princess hotel’den dilek yazıcı, online rezervasyon sitesini kullandıklarını ancak bu yolla gelen müşterilerinin yüzde 30’u geçmemesine özen gösterdiklerini anlatarak şöyle konuşuyor:

"yaygınlığı nedeniyle sanki bütün otellerin orada olma zorunluğu varmış gibiydi. çok etkileyeceğini düşünmüyorum. direkt rezervasyon alacağız, komisyonlardan kurutulacağız. en uygun fiyat diye bir şey yok. bazen oteller kendileri daha uygun fiyat veriyor. booking.com'dan bakıp direkt bizi arayan, komisyon tutarı kadar indirim talep eden müşteriler de oluyor."

"zamanlama çok kötü"

fethiye oyster residence rezarvasyon ve müşteri ilişkileri müdürü sevil kor, müşterilerinin yüzde 50’sinin bu site üzerinden geldiğini anlatarak zamanlamanın çok kötü olduğunu söylüyor:

"geçen sene ve bu yıl yerli turist talebi booking.com üzerinden geliyordu. burası aynı zamanda bir araştırma sitesi gibi. google'a fethiye otelleri yazın, önce booking.com çıkıyor. ne yapılırsa yapılsın onların erişim gücüne ulaşılamıyor. popüler ve verimli kullanılan bir siteydi. avantajı erişimin yaygın olmasıydı. dezavantajı da kuvvetli yapıları olduğu için istedikleri şekilde yönlendirmeyi yapabiliyorar. komisyon oranları çok yüksek. otele ve anlaşmaya göre değişiyor. ancak yüzde 25'e kadar çıkanı duyduk. kazançlarından vergi de vermiyorlar tabii. yurt dışında yabancı acentalarla da çalışıyoruz. bazen daha avantajlı. yurt içinde ufak çaplı acentalar var çalıştığımız."

türkiye seyahat acentaları birliği (türsab), birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla booking.com’a dava açmıştı. türsab'ın sitesinde yapılan açıklamada, istanbul 5. asliye ticaret mahkemesi’ne 2015/1174 e. sayılı dosyası ile açılan davanın, 29.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmasında tedbir talebinin kabul edildiği duyurulmuştu. türsab, rekabet kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, booking.com bv şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı “rekabet kurumu”nca 2 milyon 543 bin 992,85 tl idari para cezasına çarptırılmasını sağlamıştı.

kaynak: al jazeera 


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;