Balkanlar

Borisov: Seçimi kazanmazsak kesin ve koşulsuz olarak istifa ediyorum

Başbakan Borisov, "Seçimi kazanmazsak kesin ve koşulsuz olarak istifa ediyorum. Bu parlamentoda bir daha iktidar ortağı olmam" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

bulgaristan başbakanı boyko borisov, cumhurbaşkanı seçiminde lideri olduğu gerb partisinin adayı tzetzka tzaçeva’nın kazanmaması durumunda koşulsuz olarak istifa edeceğini ve bir daha iktidar ortağı olmayacağını açıkladı.

borisov, sofya’da oturduğu bankya semtinde oy kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “seçimi kazanmazsak kesin ve koşulsuz olarak istifa ediyorum. bu parlamentoda bir daha iktidar ortağı olmam” dedi.

bulgaristan’ın avrupalı gelişimi için yurttaşlar (gerb) partisinin seçimi kaybetmesi durumunda ülke siyasetine "format atılması gerektiğini” belirten borisov, “vatandaşların öz savunma içgüdüsüne güveniyorum. bugün onlar ülkede istikrar olmasını isteyip istemediklerini gösterecekler” diye konuştu.

borisov açıklamasında, türkiye’den gelebilecek sığınmacı akınına da değinerek, "yürüttüğümüz politika sayesinde ülkemizde son derece az sayıda sığınmacı var. kolera, veba ve egzama ile ilgili duyumlar ise görüldüğü üzere asılsız çıktı” ifadelerini kullandı.

görev süresi 22 ocak'ta sona erecek cumhurbaşkanı rosen plevneliev de sofya’da oy kullandıktan sonra, hükümetin istifası durumunda anayasa gereği üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

plevneliev, borisov hükümetinin olası istifasının bir siyasi kriz yaratacağını ancak bunun, parlamenter krize dönüşmeyeceğini söyledi.

görevde olduğu süre zarfında, ülkeyi erken seçime götürecek üçüncü teknokrat hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıklayan plevneliev, "ancak öncelikle mevcut parlamento içinde yeni bir hükümetin kurulması için gerekli girişimlerde bulunurum" dedi.

gerb’in adayı tzetzka tzaçeva da oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, bulgaristan’ın birlik içinde kalması gerektiğini belirterek “ülkemiz ancak birlik ve beraberliğini savunduğunda komşuları ve diğer dünyadan saygı görmüştür" diye konuştu.

öte yandan, tzaçeva’nın rakibi muhalefetteki bulgaristan sosyalist partisi’nin (bsp) adayı emekli general rumen radev, "şimdiye kadar gerekli manevi desteği aldık, bundan sonra siyasi destek de bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;