Bosna-Hersek

Bosna Hersek’te yeni dönem

12 Ekim'deki seçimlerde Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliğine seçilen İzzetbegoviç, Çoviç ve İvaniç yemin ederek göreve başladı.

Konular: Balkanlar
Konseyin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç (sağdaki) Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nde ikinci dönem görev yapacak. [Fotoğraf: AFP/Getty]

bosna hersek'te dört yıllığına üçlü devlet başkanlığı konseyi üyeliğine seçilen bakir izzetbegoviç, dragan çoviç ve mladen ivaniç görevlerine başladı. üçlü devlet başkanlığı konseyi başkanlığı görevi de boşnak üye bakir izzetbegoviç'ten sırp üye mladen ivaniç'e devredildi. ivaniç, sekiz ay boyunca yürüteceği konsey başkanlığı görevini daha sonra hırvat üye dragan çoviç'e devredecek.

ivaniç, bosna hersek'in en üst devlet organı olan üçlü devlet başkanlığı konseyi'nin yeni döneme uzlaşmaya yönelik yeni politikalarla başlayacağını belirtti.

ivaniç, bosna herseklilerin siyasi tartışmalardan yorulduğunu, ekonomik krizler ve büyük işsizlikler nedeniyle kısır bir döngünün içine itildiğini söyledi. "eğitimli genç nüfus geri dönmemek üzere yurt dışına gidiyor. diğer bölge ülkeleri gelişmeye devam ederken, burada yıllardır bir tane dahi ciddi yatırımcı yok" diye konuştu.

ab ve nato vurgusu

çoviç de bosna hersek'in avrupa birliği’nde üye devlet statüsüne girmesinin ve nato üyeliği yolunda aşama kaydedilmesinin öncelikli hedef olduğunu söyledi. hırvat üye, seçim yasası'ndaki ayrımcılık içeren maddelerin çıkarılmasını da hedeflediğini belirtti.

konseyin boşnak üyesi bakir izzetbegoviç ise önümüzdeki yılın bosna'da savaşı bitiren dayton barış antlaşması'nın imzalanmasının 20. yıl dönümü olacağını hatırlattı. karşılıklı güvensizlik ve korku duygusundan kurtulmak, ileri doğru adım atmak ve gereksiz polemiklere son vermek için fazla zaman kalmadığını söyledi.

izzetbegoviç devam ediyor

cumhurbaşkanlığı binasındaki törene, üçlü devlet başkanlığı konseyi'nin bir önceki dönemdeki sırp üyesi neboyşa radmanoviç ile hırvat üyesi jelyko komşiç de katıldı.

bosna hersek üçlü devlet başkanlığı konseyi'nin 2006-2014 arasında iki dönem boyunca yer alan radmanoviç ile komşiç, yasal sınırlamadan dolayı yeniden aday olamamışlardı. 2010-2014 yılları arasında konseyin boşnak üyeliğini yapan bakir izzetbegoviç ise 12 ekim'deki seçimlerde yeniden bu göreve seçilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;