Balkanlar

Bosna'da hükümet kuruldu

Seçimlerden 16 ay sonra ülkede merkezi hükümet kurulabildi. Boşnak, Sırp veHhırvat siyasi liderlerin aralık ayında üzerinde anlaştığı kabine, parlamentoda onaylandı.

Haberin Öne Çıkanları

Denge sağlanamamıştı

'Avrupa yılı olacak'

Başbakan Bevanda, 2012 yılının Bosna Hersek için 'Avrupa yılı' olacağını söyledi. [AA]

bosna hersek'te 3 ekim 2010 tarihinde düzenlenen seçimlerinden sonra, yeni hükümet kuruldu. bosna hersek parlamentosu'nu oluşturan iki meclisten biri olan temsilciler meclisi toplantısında, seçimlerde başarılı olan altı parti liderinin 2011 yılının aralık ayında uzlaştığı bakanlıkların dağılımı onaylandı.

34 milletvekilinin katıldığı meclis toplantısında, bosna hersek'in yeni başbakanı hırvat parti hdz bih'in adayı vyekoslav bevanda, dışişleri bakanı sosyal demokrat partisi'nin (sdp) genel başkanı zlatko lagumciya, maliye bakanı ise eski başbakan ve sırp parti snsd'nin adayı nikola şpiriç'in olması için 26 milletvekili el kaldırırken, 7'si kararın aleyhine oy kullandı, 1 milletvekili ise kararsız kaldı.

zlatko lagumciya ile nikola şpiriç aynı zamanda, başbakan yardımcısı olarak da görev yapacak.

'avrupa yılı olacak'

meclis toplantısının ardından yeni hükümetin üyeleri düzenlenen yemin töreni ile yeni görevlerine başladı. yemin töreninin ardından, bosna hersek'in yeni bakanlar kurulu ilk toplantısını da yaptı.

toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan bosna hersek başbakanı vyekoslav bevanda, 2012 yılının bosna hersek için 'avrupa yılı' olacağını, ülkenin ab'ye üyelik adaylığı statüsüne müracaat etmek için gerekli reformları tamamlayacağını belirtti.

bakanlıkların dağılımı

seçimlerin ardından yaklaşık 500 gün geçtikten sonra bosna hersek'te kurulan hükümette, sırp lider milorad dodik'in başkanlığını yaptığı snsd partisinin adayı sredoye noviç daha önce de yaptığı sivil işleri bakanı görevine devam ederken, dış ticaret ve ekonomi ilişkileri bakanı, eski yugoslavya'da işlenen savaş suçları için lahey'de kurulan mahkemece yargılanan radovan karaciç'in de bir zamanlar başkanlığını yaptığı sırp demokrat partisi'nin (sds) adayı mirko şaroviç oldu.

geçen dönemde adalet bakanı olarak görev yapan hdz bih'in üyesi barişa çolak'ın bu göreve devam edeceği, son 4 yıl boyunca güvenlik bakanı olan boşnak parti sda'nın adayı sadik ahmetoviç'in de görevini sürdüreceği kaydedildi.

insan hakları ve mülteciler bakanı, hırvat parti hdz 1990'ın adayı damir ljubiç olurken, yeni savunma bakanı sda'lı muhamed ibrahimoviç, ulaştırma ve iletişim bakanı ise sdp'nin adayı damir haciç oldu.

bosna hersek'te 3 ekim 2010'da yapılan genel seçimlerde başarılı olan altı partinin lideri, yaklaşık 15 ay sonra, 2011 yılının aralık ayında, hükümetin kurulması konusunda uzlaşıya varmıştı. liderlerin aralık 2011'deki uzlaşmasının ardından, seçimlerden yaklaşık 16 ay sonra devlet düzeyinde hükümet kuruldu.

bosna hersek'i oluşturan iki entite bosna hersek federasyonu ve bosna sırp cumhuriyeti'nde hükümetler daha önce kurulmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;