Bosna-Hersek

Boşnak siyasetçi Tihiç öldü

Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) genel başkanı Süleyman Tihiç, uzun süren hastalığının ardından Saraybosna'da hayatını kaybetti. Tihiç barışçıl bir siyaset yürütmekle tanınıyordu.

Süleyman Tihiç, 1990 yılından itibaren aktif olarak siyasetin içindeydi. [Fotoğraf: EPA]

25 yıldır aktif siyasetin içinde olan süleyman tihiç 25 eylül perşembe gecesi uzun süredir kanser tedavisi gördüğü saraybosna üniversitesi klinik merkezi'nde hayatını kaybetti.

bosna-hersek'in kuzeyindeki bosanski şamats şehrinde 26 kasım 1951 tarihinde dünyaya gelen süleyman tihiç, bosna'nın ilk cumhurbaşkanı aliya izzetbegoviç'in kurulduğu sda partisinde 1990 yılından itibaren yer aldı.

partide birçok farklı görev üstlenen tihiç, 13 ekim 2001'deki kongrede genel başkan seçildi. 2005, 2009 ve 2013 yıllarında yapılan parti kongrelerinde de tihiç'e genel başkanlık görevi verildi. 

toplama kamplarında tutuldu

hukuk mezunu tihiç, siyasi kariyeri boyunca bosna-hersek üçlü devlet başkanlığı konseyi üyeliği, bosna sırp cumhuriyeti meclisi'nde başkan yardımcılığı ve bosna-hersek halk meclisi'nin başkanlığı gibi önemli görevlerde de bulundu. tihiç üç çocuk babasıydı.

bosna savaşının ilk aylarında sırp entitesi ve sırbistan'ta bulunan toplama kamplarında esir olarak tutulmuştu.

etnisitenin her alanda vurgulandığı ülkede barıştan yana siyaset yürütmekle tanınan tihiç'e, 2008 yılında saraybosna'da antifaşizm değerlerini güçlendirme ödülü verilmişti.

'bosna'ya olan bağlılığıyla hatırlanacak'

tihiç'in vefat haberinin ardından al jazeera'ye konuşan eski hırvatistan cumhurbaşkanı styepan mesiç, "bosna onun eksikliğini hissedecek, çünkü ülkenin bütünlüğünü, demokrasinin gelişimini savunuyordu. siyasi partiler ve halk arasındaki iyi ilişkileri tam anlamıyla istiyordu. herkesin kendi programı için mücadele etmesi tarftarıydı ve kimseden nefret etmezdi" dedi.

avrupa birliği'nin bosna-hersek'teki yüksek temsilcisi valentin inzko da, "tihiç hangi dine, milette mensup oldukları bakılmadan tüm vatandaşların eşit, özgür ve güvende olacakları bir bosna'ya olan bağlılığıyla hatırlanacak. onun rüyası buydu. diyalogla sağlıklı uzlaşmalara hazır tutumu bosna'daki tüm siyasetçiler için bir standart olacaktır" şeklinde konuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;