Balkanlar

Boşnaklar haklarını istiyor

Sırbistan'daki Boşnakları temsil eden milli konsey, eğitim ve kültürel faaliyetlerine imkan tanınması için çağrı yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

Resmi dil hakkı

Birleşme çağrısı

İki bakan var

Sırbistan'ın Sancak bölgesinde çok sayıda Boşnak yaşıyor. [AA]

sırbistan'da yaşayan boşnakları temsil etmek için kurulan boşnak milli konseyi (bnv), azınlık haklarının uygulanması için sırbistan başbakanlığına ve ilgili bakanlıklara uyarıda bulundu.

bnv başkanı esad cuceviç belgrad'daki basın merkezinde düzenlediği toplantıda, bnv tarafından hazırlanan deklarasyonun uluslararası toplumun en önemli temsilcilerine, abd dışişleri bakanlığına, avrupa birliği sırbistan delegasyonu başkanlığına ve sancak'ın yerel yönetimlerinin temsilcilerine de gönderildiğini açıkladı.

deklarasyonda sancak boşnaklarının dillerinin ve alfabesinin resmi kullanım hakkı, boşnakça dilinde eğitim, boşnak kültürel mirasının korunması ve iyileştirilmesi, kamu idaresi ile devlet kurum ve kuruluşlarda nufüs oranına göre eşit temsil edilmesi haklarının uygulanmasının talep edildiği kaydedildi.

açıklamada, 1990'lı yıllarda boşnaklara karşı işlenmiş ağır suçların sorumlularının yargılanması ve sınır dışı edilen boşnak mültecilerin geri dönüş programının uygulanmasının talep edildiğini anlatan cuceviç, ''bu sorunların çözülmesi, aynı zamanda sırbistan'ın avrupa entegrasyonuna katkı sağlayacak'' dedi.

birleşme çağrısı

deklarasyon metninde ayrıca, 'bölünmüş şekilde faaliyet gösteren' sırbistan islam birliği'nin bir an önce birleşmesinin desteklenmesi ve dini liderlerin uzlaşması için çağrıda bulunduğu kaydedildi.

ülkede yaşayan boşnakların azınlık hakları talepleri konusunda açıklama yapan sırbistan insan ve azınlık hakları, kamu yönetimi ve yerel yönetimler bakanı milan markoviç ise, boşnak azınlığın sırbistan'da son 10 yılda devlet yönetiminin parçası olduğunu savunarak, sırbistan'da yaşayan boşnakların insan ve azınlık haklarının herhangi bir şekilde ihlal edilmediğini ifade etti.

cuceviç'in boşnak azınlığın haklarının ihlal edildiği ile ilgili açıklamalarını yorumlayan markoviç, boşnak ulusal topluluğun mevcut hükümette iki bakanı olduğunu kaydetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;