Eğitim

Boykot yok, çatışma var

Demokratik Toplum Kongresi’nin ardından PKK ve Eğitim-Sen’in Güneydoğu Anadolu'da bir haftalık okul boykotu çağrısına öğrenci ve velilerden destek gelmedi. Öğretmen ve öğrenciler sadece çatışma riskinin bulunduğu bölgelerdeki okullarına gitmediler. Eğitim Bir Sen boykot çağrısını 'risk,' Eğitim Sen ise 'meşru' görüyor.

boykot
Diyarbakır'da yeni eğitim öğretim yılı açılışı Yenişehir İlköğretim Okulu'nda yapıldı. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk]

yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde boykot çağrılarına karşın öğrenci ve öğretmenler okullarına giderken; diyarbakır’ın sur, şırnak’ın cizre ve hakkâri’nin yüksekova ilçeleri gibi çatışma riski bulunan yerlerde bazı okullar açılmadı. diyarbakır’ın sur ilçesinde öğretmenler ve öğrenciler silah seslerinin yükseldiği semtlerdeki okullarına gitmediler.

dtk’nın bir hafta önce yaptığı toplantıda konuşan hdp milletvekili kadri yıldırım, "kürt halkı anadiline sahip çıkmalıdır. halkımız anadilleri ile aydınlanmalı ve anadili ile konuşmalıdır" diyerek, herkesi 28 eylül'de açılacak okulları boykot etmeye çağırmıştı. çağrının ardından “hüseyin ali” mahlasıyla yeni özgür politika gazetesinde yazan pkk'nın kandil'deki liderlerinden mustafa karasu, kürtlerin anadilde eğitim için bir hafta okulları boykot edeceğini belirtmiş, "okul boykotunun bir hafta yapılması iyi bir uyarıdır. kürtler her eylemden ve her siyasi tutumdan önce bu boykotu yapmalıdırlar. bu boykota katılmayanın bırakalım yurtseverliğinden, kürtlüğünden bile şüphe edilmelidir" ifadelerini kullanmıştı. çağrıya eğitim sen de destek vererek boykot çağrısını yinelemişti.

2015-2016 eğitim - öğretim yılının ilk gününde bölgede boykot çağrıları öğrenci ve velilerde karşılık bulmadı. sabah erkenden öğrenciler okullarına gittiler. pek çok veli çocuklarına okula kadar eşlik etti.

boykot
Sur ilçesinde silahlar patlayınca okulların büyük bölümü açılmadı.

boykot değil çatışma

diyarbakır’da son bir ayda sıkıntılı günler geçiren sur ilçesinde bu sabah yeniden silah sesleri duyuldu. ilçe içerisinde çukur kazarak yol kapatan pkk’nın gençlik yapılanması olan ydg-h’liler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. sur bölgesindeki dört okula çatışmalar ve güvenlik riski nedeniyle öğrenciler ve öğretmenler gitmediler. diyarbakır’ın silvan ilçesinde de sekiz okul benzer nedenlerle açılamadı. dün çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağının olduğu bismil ilçesinde de bugün okulların yarısına yakını açılmadı. kentin diğer ilçelerinde güvenlik riski bulunan bazı okullar ilk gün açılmadı. açık olan okullardaysa boykota katılım yok denecek kadar az gerçekleşti. 

mardin, şırnak, hakkâri

diyarbakır’ın dışında mardin, şırnak ve hakkâri’de de boykota katılım az oldu. şırnak’ın cizre ve hakkâri’nin yüksekova ilçelerinde pek çok okul çatışma olacağı endişesiyle açılmadı. açılan okullarda ise öğrencilerin az bir bölümü ders başı yaptı.

yunus-memis
Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Memiş, çocuklar ve eğitim üzerinden risk yaratılmasına karşı çıkıyor.

‘boykot kararı meşru zemin’

eğitim sen genel başkanı kamuran karaca okul boykot kararlarının meşru bir zemin olduğunu belirtti. yeni eğitim döneminin pek çok sıkıntının yanı sıra anadilde eğitim hakkından yoksun başladığı için boykot kararı aldıklarını söyleyen karaca, taleplerini, kamuoyu yaratma ve siyasal boyuta çekme çabası olarak değerlendirdi.

“eğitim dönemi yine pek çok sorunla başladı. yeterli okul, öğretmen ve donanım yok; ayrıca anadilde eğitim hakkı olmaksızın başlıyor. eğitim sen olarak bu sıkıntılarla ilgili açıklamalar, toplantılar ve eylemler yapıyoruz. boykot kararı bu minvalde değerlendirilebilir. meşru bir zemin ve demokratik etkinliklerle kamuoyu yaratmaya yönelik bir girişim. meselenin siyasal alanlarda çözümü için eylemlerimiz devam edecektir. bütün demokratik ve meşru etkinliklerimizle kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. artık anadilde eğitim sorun olmaktan çıkarılmalıdır.”

kamuran karaca boykot çağrılarına katılımın düşük olmasıyla ilgili soruya yanıt vermek istemedi.

‘eğitimden ellerini çeksinler’

eğitim bir sen diyarbakır şube başkanı yunus memiş ise, boykot çağrılarının çocuklar ve eğitim üzerinden yapılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“insanlar fikirlerini özgür ve demokratik ortamda dile getirmelidir. eğitim noktasında çocukları kullanarak yapılan boykot çağrılarını doğru bulmuyoruz. bölgemizde son zamanlarda çukur açmalar, halkı ve esnafı bezdirecek eylemleri eğitime sıçratma çabaları yanlıştır. çocukların eğitimi üzerinde kimsenin oyun oynama ve o alanı risk altına sokma, engelleme hakkı yoktur.”

‘boykota katılım yok’

yunus memiş çağrılara karşın boykota katılımın yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

“diyarbakır ve bölgedeki eğitimci arkadaşlarımızla konuştuk. boykota katılım neredeyse yok. sadece güvenlik riski bulunan bazı bölgelerde okullar kapalı kaldı. diyarbakır’da sur ilçesinde dört, silvan ilçesinde sekiz okul kapalı. diğer ilçelerde de birer, ikişer okul kapalı. diyarbakır dışındaki yerlerde de boykota katılım yok denecek kadar az. ancak kapalı olan okullarda da güvenlik güçlerinin tedbirlerini arttırmaları gerekiyor. devletin eğitimin düzenli devam edebilmesi için her türlü tedbiri alması gerekiyor.”

adnan-hurata
Milli Eğitim Müdürü Adnan Hürata, yeni atanan öğretmenlerin çoğunun göreve başladıklarını söyledi.

‘atanan öğretmenler işbaşı yaptı’

diyarbakır il milli eğitim müdürü adnan hürata yeni eğitim öğretim dönemi için yaptığı açıklamada, kentte boykota ilişkin bir sıkıntının bulunmadığını belirterek; 11 bin 317 derslik, bin 568 okul ve 19 bin 452 öğretmen ile hizmet verdiklerini söyledi. hürata yeni atanan 1990 öğretmenin çoğunun da göreve başladığını belirtti. milli eğitim müdürü hürata, geriye kalan öğretmenlerin de 1 ekim tarihine kadar sürelerinin bulunduğunu ve bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. kesin rakamın o tarihte belirleneceğini ifade eden milli eğitim müdürü, yeni atanan öğretmenlerin tamamının göreve başlayacaklarını düşündüklerini kaydetti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;