Eğitim

Bozdağ: Bu bir algı operasyonu

Adalet Bakanı Bozdağ, Kürtçe eğitim vermek amacıyla açıldığı belirtilen okullarla "algı operasyonu" yapıldığını söyledi. Bozdağ bunun, çözüm sürecine karşı olanların çabası olduğunu söyledi.

adalet bakanı bekir bozdağ diyarbakır'da gazetecilerin, "kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okul çözüm sürecinde bir yol kazası mı?" sorusuna cevap olarak özel öğretim kurumlarında kürtçe eğitim yapılmasına imkan veren düzenlemenin son demokratikleşme paketi içerisinde yasalaştırıldığını hatırlatan bozdağ, bunun türkiye için "tarihi bir adım" olduğunu anlattı.

"ilk kez uygulandığı için bazı aksaklıklar olabilir. yasalara uygun olmak kaydıyla bunların yapılması doğrudur. ortada bir yasa varsa herkes uyacak, herkes de bu yasayı uygulayacak. bu konuda kapatma ile ilgili konuları arkadaşlardan detaylı olarak öğrenmiş olacağız. yasalara uygun olan bir işi milli eğitim'in veya idarenin engellemesi mümkün değil."

bozdağ şu ana kadar bu konuda resmi bir başvuru yapılmadığına, okul açmanın şartları olduğuna işaret etti.

"okullar milli eğitim bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. dolayısıyla okul açmak isteyen bu yasal duruma uyacak. 'kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' denilirse orası hukuk devleti olmaz. hukuk devletiysek, hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak, o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım. bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla, halkı bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum."

"istismar edenler olacaktır"

bozdağ, kürtçe eğitimine imkan veren dersler koyarak çocukların anadillerini okulda öğrenme imkanı bulmasını istediklerini söyledi ve "doğru olan bu adımların işlemez olduğunu göstermek değil, bu adımların yasal çerçevede işlediğini göstermektir ve bu konuda samimi adımlar atmaktır. 'okullar kapatıldı' diyenlerin samimi olarak bu meseleye sahip çıktıklarını düşünmüyorum. samimilerse milli eğitim müdürlüğü, valilik ve milli eğitim bakanlığı'na müracaat ederler" dedi.

yasal düzenlemelerin bu eğitimin önünü açmak için yapıldığını ifade eden adalet bakanı, "bunu istismar edenler olacaktır. her zaman olduğu gibi. zamanla bu iş rayına oturacaktır. bu konuda okullar ülkemizin değişik yerlerinde eğitime katkı verecektir" diye konuştu.

kürtçe eğitim vermek amacıyla diyarbakır, şırnak ve hakkari'de açılan üç okul izinsiz oldukları gerekçesiyle mühürlenmişti.

valilik ziyaretinde valivekili vardı

adalet bakanı bekir bozdağ'ın diyarbakır ziyaretinde, valiler kararnamesinin etkisi de görüldü. kararname ile diyarbakır'dan merkeze alınan cahit kıraç, bozdağ'ı havaalanında karşılayanlar arasında yoktu. bozdağ'ın valiliğe yaptığı ziyarette de bakan ve beraberindekileri, valivekili mehmet demir ağırladı.  

kışanak: diyarbakır cezaevi müze olsun

bozdağ, diyarbakır büyükşehir belediyesi eşbaşkanı gültan kışanak'ı da ziyaret etti. kışanak, bozdağ'dan kendisinin de bir süre yattığı diyarbakır e tipi kapalı cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için belediyeye devrini istedi.

bozdağ ise görüş ve talepleri değerlendirmeye tabi tutacaklarını, ulucanlar ve sinop cezaevlerinde bir çalışmalarının bulunduğunu, bunu da değerlendireceklerini söyledi.

kışanak 12 eylül döneminde baskı ve işkence merkezi haline gelen diyarbakır cezaevi'nde iki yıl tutuklu kalmıştı. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;