15 Temmuz darbe girişimi

Bozdağ: İlişkiler büyük zarar gördü

Adalet Bakanı Bozdağ, Yunanistan'ın darbeci askerleri iade etmemesine dair, "Yunanistan'ın bu kararı, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine tamiri oldukça güç ve çok uzun zaman alacak büyük bir zarar vermiştir" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

adalet bakanı bekir bozdağ, yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin iade edilmemesine ilişkin, "yunanistan'ın bu kararı, türkiye-yunanistan ilişkilerine tamiri oldukça güç ve çok uzun zaman alacak büyük bir zarar vermiştir." ifadesini kullandı.

bozdağ, sosyal paylaşım sitesi twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"yunanistan adli mercilerinin verdiği bu haksız ve yanlış karar, hiçbir hukuki gerekçeyle izah edilemez, düzeltilemez. yunanistan'ın bu kararı, türkiye-yunanistan ilişkilerine tamiri oldukça güç ve çok uzun zaman alacak büyük bir zarar vermiştir. yunanistan'ı bu kararından vazgeçmeye ve darbeci askerleri türkiye'ye iade etmeye bir kez daha davet ediyorum."

yunanistan: yunan adaleti bağımsızdır

yunanistan başbakanlık ofisi, 8 darbeci askerin iade edilmemesi yönünde yargı kararına ilişkin, "yunanistan'da ilgili kararların tek sorumlusu, bağımsız yunan adaletidir ve mahkeme kararları açık bir şekilde bağlayıcıdır." ifadesini kullandı. başbakanlık, yunanistan'ın darbe girişimini ilk anda kınadığını ve türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında olunduğunu duyurduğunu anımsattı.

açıklamada, "her halükarda yunanistan bir hukuk devletidir, anayasa güvence altındadır, güç ayrılığı ilkesi tartışılmaz ve ülkeyi bağlayan uluslararası anlaşmalar dahil olmak üzere uluslararası hukuka tam saygı göstermektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

darbecilerin yunanistan'da hiçbir zaman hoş karşılanmadığına dikkat çekilerek, "yunanistan'da ilgili kararların tek sorumlusu, bağımsız yunan adaletidir ve mahkeme kararları açık bir şekilde bağlayıcıdır." ifadesine yer verildi.

'iade resti'

antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, yunanistan'ın, 15 temmuz darbe girişimi sonrası kaçan 8 darbeci askeri türkiye'ye iade etmeme kararının kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi. bakan çavuşoğlu, "(işte efendim hukukun üstünlüğü) yok öyle bir şey yok. yani 8 tane hâin darbeci, cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden 8 hâin, yani âdli bir suçlu değil. yunanistan darbeden çok çekti. bunun hukuki bir karar olmadığını düşünüyoruz. hangi anayasaya bakarsanız bakın, hangi yasaya bakarsanız bakın, darbecilere, teröristlere sahip çıkma diye bir şey yok" dedi.

yunanistan'a kaçan darbecilerin âdil bir şekilde yargılanması gerektiğini söyleyen çavuşoğlu, onların yargılanabilmesi için de suçun işlendiği yere iade edilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

çavuşoğlu, yunanistan ile türkiye arasında anlaşmalar olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"esasen yunanistan'a gerekli bilgileri belgeleri, delilleri her şeyi verdik. o nedenle bu karar hukuki bir karar değil, bu karar siyasi bir karardır. şu anda yunanistan darbecilere, teröristlere sahip çıkan, onları destekleyen bir ülke durumuna düştü. esasen, dhkp-c gibi, pkk gibi teröristlere de sahip çıkmıştır. hatta yunanistan'da bazı dhkp-c kamplarının olduğu da biliniyor. bazılarını bizim baskılarımız sonucunda kapattılar. ama bu karar gerçekten kabul edilemez. elbette gerekli açıklamamızı yaptık, tekrar yargılanmaları için talepte de bulunduk ama tepkimizi gösteriyoruz, uygulamada da göstereceğiz. şu anda ilişkimize ister istemez etkisi olacaktır. yunanistan ile aramızda avrupa birliği ile imzaladığımız göç anlaşmasının yanında ikili geri kabul anlaşması var. bu geri kabul anlaşmasının iptali dâhil gerekli adımları atacağız. teröristlere, hâinlere, darbecilere sahip çıkan ülkelere biz de olumlu bakamayız. yunanistan'ın da bunu bilmesi lâzım."

ikinci iade talebi

adalet bakanlığı, 15 temmuz darbe girişimi sonrasında yunanistan'a kaçan 8 darbeci asker için iade dosyası hazırladı. hazırlanan ikinci iade dosyası yunanistan'a gönderildi.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nın talebi üzerine istanbul 12. sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklama kararı çıkarılmasının ardından da, darbeci askerlerin iadesine ilişkin hazırladığı ikinci iade dosyasını yunanistan'a gönderen adalet bakanlığı, 8 darbecinin kırmızı bültenle aranması için interpol'e yazı gönderdi.

söz konusu 8 asker, 15 temmuz darbe girişimi sonrası askeri bir helikopterle yunanistan'a kaçmış, türkiye, yunanistan'dan askerlerin iade edilmesini talep etmişti. askerlerin durumları yerel mahkemece ele alınmış, üç askerin türkiye'ye iadesi kabul edilmiş, beş askerin iadesi ise reddedilmişti.

yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı antonis liogas, iade talebi reddedilen askerlerle ilgili yüksek mahkeme'ye itiraz etmiş, mahkemenin türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusu yapmıştı.

yunanistan yüksek mahkemesi (arios pagos) ise darbe girişimi sonrası yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar vermişti.

kararı protesto eden türk dışişleri bakanlığı, "siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tâbi tutulacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;