Türkiye

Bozdağ'dan 'yargıya müdahale' yanıtı

Adli yıl açılışında hükümeti eleştiren yargı mensuplarına hükümetten karşılık geldi. Adalet Bakanı Bozdağ, "Yargı içinde yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinmesi büyük bir saptırma ve çelişkidir" dedi.

Bekir Bozdağ adli yıl açılışı için mesaj yayımladı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

adalet bakanı bekir bozdağ, hükümetin eleştirildiği adli yıl açılışı dolayısıyla mesaj yayımladı. bozdağ, adli yıl açılışında "yargıya müdahale" konusunu gündeme getiren yargıtay başkanı ali alkan ve türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu'na şu sözlerle cevap verdi.

"kanun yapma ya da kanunlarda değişiklik yapma; yürütmeye de, yargıya da müdahale anlamına gelmez. kuvvetler ayrılığı ilkesi, erklerin görevlerini yapmasını engelleyecek şekilde yorumlanamaz. yargı makamlarını temsil eden bazı kişilerce yapılan açıklamalarda yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığından söz edilirken, yargı içinde yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinerek, yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunun 'yasama' ve 'yürütme'ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu olarak gösterilmesi büyük bir saptırma ve çelişkidir. bu saptırma ve çelişki, sorunun kamufle edilmesine neden olmakta, yaşanan olumsuzlukların kaynağının tespit edilmesini engellemekte ve çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. hiçbir demokratik sistem, adalet dağıtmakla görevli yargı mensuplarının siyasi, ideolojik veya zümrevi bir yapının ilkelerine istinat ederek; keyfi muamelede bulunmasına, yetki ve görevlerini suistimal ederek, vatandaşların yargı eliyle mağdur edilmesine ve bu haksızlığın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adı altında yasama ve yürütmeye fatura edilmesine müsaade etmez, edemez."

"hukuk güvenliğine zarar vermektedir"

"yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket ettikleri yönünde bir algının oluşması yargıya verilebilecek en büyük zarardır" ifadesini kullanan bozdağ'ın ifadeleri şöyle:

"yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler ise yargı görevi yapanlar olmalıdır. çünkü taraflı ve bağımlı hareket ederek yargı gücünü kötüye kullananlar, en çok, görevini tarafsız ve bağımsız bir şekilde ifa eden hâkim ve savcılarımızın güvenilirliğine, saygınlığına ve hukuk güvenliğine zarar vermektedir. anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre görevlerini yerine getiren hâkim ve savcıların, hukuk devletine ve yargıya olan güveni daha da yükselteceklerine, yargıya dönük her tür olumsuz algı ve yaklaşımları ortadan kaldıracaklarına olan inancımız tamdır. zira bağımsız ve tarafsız hâkim ve savcılarımızın yargı üzerine düşen ve düşürülen her türlü gölgeden rahatsız olduklarını biliyorum. onlara inanıyor ve güveniyorum."

"eleştirilmesi müdahale anlamına gelmez"

bozdağ'a göre, bağımsız ve tarafsız yargı sadece yasal düzenlemelerle, idari tasarruflarla ya da altyapı yatırımlarıyla inşa edilemez.

"bütün bunların yanında tarafsız ve bağımsız bir yargı ancak anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre hareket eden, bunun dışındaki bütün bağlılıkları reddeden tarafsız ve bağımsız hâkim ve savcıların verdiği adil kararlarla tesis edilebilir. yargı kararlarının eleştirilmesi yargıya, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına müdahale anlamına gelmez. demokratik hukuk devletlerinde yargı kararları eleştirilemez kutsal metinler değildir. yasama ve yürütmenin yargı kararlarına uyma ve uygulama mükellefiyeti, bu kararların eleştirilemeyeceği şeklinde değerlendirilemez."

"ancak kararlarıyla konuşurlar"

bütün demokratik hukuk devletlerinde yargı kararlarının eleştirilebilir olduğunu söyleyen bozdağ, "hiçbir yargı mensubu da kararın eleştirisinden alınganlık göstermez, eleştiriyi şahsileştirmez, aksine eleştiriden azami derecede istifadenin yollarını arar" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"yargı kararlarının eleştirisini yargıya müdahale olarak değerlendirmek, ancak demokratik hukuk devleti anlayışını içselleştirememe, kendini ve kararlarını la yüs'el olarak görme anlamına gelir. yargı görevi yapanlar ancak kararlarıyla konuşur. kararın gerekçesi, karar hakkında açıklama yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. karar veya gerekçe, eksik veya yanlışsa ya da yetersizse, yapılacak hiçbir açıklama yanlışı düzeltmez, eksikliği gidermez, yetersizliği ortadan kaldırmaz, toplum vicdanında adaleti tesis etmez ve hiçbir kimseyi de tatmin etmez. kararlar üzerine ayrıca açıklama yapılması kararların veya gerekçelerinin eksikliğinin, yanlışlığının yahut yetersizliğinin karinesidir."

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan da, adalet bakanı bekir bozdağ da adli yıl açılış törenine katılmadı. erdoğan yazılı mesajında hâkim ve savcıları, "yargıyı teslim almaya çalışan ideolojik gruplara karşı dikkatli ve cesur olmaya" çağırdı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;