Mısır'da darbe dönemi

BP'den Mısır'a 12 milyar dolar

İngiliz petrol devi BP, Rus ortağı DEA ile birlikte Mısır’daki doğalgaz sahalarında, 'Batı Nil Deltası' projesi için 12 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağını açıkladı.

Konular: Enerji, Ortadoğu, Ekonomi
Projenin yüzde 65’i BP, yüzde 35’i ise Rus ortağı DEA tarafından üstlenilecek. [Fotoğraf: Reuters]

konuyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından sonra konuşan bp (british petroleum) genel direktörü bob dudley, yatırım kapsamında ‘batı nil deltası’ projesinin mısır’a yönelik yapılmış en büyük doğrudan dış yatırım olduğunu açıkladı.

dudley, batı nil deltası projesinin mısır’ın enerji güvenliği için kilit öneme sahip olduğunu belirtti.

bp’nin kuzey afrika direktörü hişam mikavi de, anlaşmanın mısır’ın petrol ve doğal gaz tarihi açısından kritik bir kilometre taşı niteliğinde olduğunu belirtti.

anlaşmayla bp’den yapılan açıklamada, “projenin inşa aşamasında binlerce kişi istihdam edilecek. bu proje bp’nin mısır pazarına, yatırım ortamına ve ekonomik potansiyeline duyduğu güvenin bir işaretidir” ifadeleri yer aldı.

projenin yüzde 65’i bp, yüzde 35’i ise rus ortağı dea tarafından üstlenilecek.

ekonomik darboğazdan uzun süredir çıkamayan mısır, 3 temmuz 2013 darbesinin ardından suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri’nin yaptığı milyarca dolarlık yardımla ayakta durmaya çalışıyor.

darbeden sonra çok sayıda avrupa ülkesinde ağırlanan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, bu ülkelere mısır’a yardımda bulunmaları ve destek vermeleri çağrısında bulunmuştu.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;