Ekonomi

"Brexit'in ABD'ye maliyeti 900 milyar dolar"

ABD merkezli High Frequency Economics'in Başekonomisti O'Sullivan, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararının, ABD borsalarında bir günde yaklaşık 900 milyar dolarlık değer kaybına yol açtığını belirtti. Beklenti, referandumun FED'in vereceği fazi kararını da etkileyeceği yönünde.

[Fotoğraf: AFP]

abd merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketi high frequency economics'in başekonomisti o'sullivan, ingiltere'nin avrupa birliğinden ayrılma kararının, abd borsalarında bir günde yaklaşık 900 milyar dolarlık değer kaybına yol açtığını belirtti.

o'sullivan, küresel piyasaların hala brexit kararını sindirmeye çalıştığını ve yaşanan dalgalanmanın abd ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. özellikle new york borsası ve dolar'daki sert hareketlerin büyümeye zarar verebileceğini belirten o'sullivan, "şu an en önemli soru bu dalgalanmanın daha büyük bir reaksiyonun başlangıcı olup olmayacağı. risksiz varlıklara yöneliş borsalarda tam bir çöküşe mi yol açacak yoksa piyasalar sakinleşecek mi? buna verilerin yerine yatırımcıların hisleri karar verecek." diye konuştu.

o'sullivan, abd borsalarının toplam piyasa değerinin 23 trilyon dolar civarında olduğu bilgisini verirken, "yüzde 1'lik kayıp 230 milyar dolara takabül ediyor. cuma günü new york borsasında kayıplar yüzde 3,5 - 4,0 civarındaydı. bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar doların kaybedildiği anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı.

"fed'in beklemede kalması için yeni bir neden"

o'sullivan, diğer taraftan,brexit nedeniyle sıkılaşacak küresel finansal şartların, fed'in faiz artışını beklemeye alması için yeni bir neden oluşturacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"brexit'ten kaynaklanan gelişmelerin abd iş gücü piyasasındaki iyileşmeyi durduracağını sanmıyorum. işsizlik oranı düşmeye, ücretler ve enflasyon artmaya devam edecek. fed, sıkılaştırmayı eylülde yeniden değerlendirecek ancak şimdilik ekonomik görünüm netlik kazanana kadar beklemede kalacak."

"borsada yeni zirveler görebiliriz"

isviçre'nin uluslararası bankası ubs'in abd başekonomisti maury harris de fed'in faiz artışını brexit ile başlayan finansal türbülansı değerlendirmek için öteleyeceğini belirtti..

"brexit'e rağmen bu yılın ikinci yarısında borsada yeni zirveler görebiliriz. ancak, şu andaki dönemde boğa piyasasının son aşamasında olduğumuza inanıyorum" diyen harris, sözlerini fed'in bu yıl aralı ayında olmak üzere bir kez faiz artışı yapacağı öngörüsünde bulundu.

"ingiltere'ye maliyeti 100 milyar sterlin"

ingiliz endüstri konfederasyonu (cbi) ingiltere’nin kararının ülke ekonomisine toplam maliyetinin 100 milyar sterlin seviyesinde olabileceğini bildirdi.

cbi’dan yapılan açıklamada ingiltere’nin ab’den çıkması durumunda ingiliz ekonomisinin “dikkate değer şoklarla” karşı karşıya kalabileceği ifade edildi. birlikten çıkışın ekonomiye maliyetinin yaklaşık 100 milyar sterlini bulabileceği kaydedilen açıklamada, ingiltere’nin ab’den ayrılması halinde gayri safi yurtiçi hasıla’nın (gsyh) yüzde 5 oranında azalabileceği, 2020 yılına kadar istihdamın yaklaşık 950 bin daralabileceği vurgulandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;