Dünya

Brunei şeriat kanununa geçti

Petrol zengini Güneydoğu Asya ülkesinin lideri Sultan Hassanal Bolkiah, şeriat hükümlerinin ülkede ceza kanunu olarak benimsendiğini açıkladı. Sistem üç aşamada şeriat kanunuyla özdeşleşecek.

Konular: Dünya
Sultan Hassanal Bolkiah, ceza kanunundaki değişikliği 'en büyük başarısı' olarak niteledi. [Fotoğraf: AFP]

1 mayıs 2014 perşembe gününden itibaren ilk aşaması yürürlüğe girecek olan yeni ceza kanunu, brunei barış ülkesi devleti sultanı hassanal bolkiah'ın açıklamasına göre zamanla şeriat hükümleriyle özdeşleşecek. halkın müslüman olmayan kesimi de ceza kanununa tabi olacak.

birleşmiş milletler insan hakları komisyonu, ‘yeni sistemin suçların kanıtlanmasını güçleştireceği ve evrensel insan haklarına aykırı ceza uygulamalarına neden olacağından’ endişe ettiğini açıkladı. yeni sistemden özellikle kadınların ve gayrimüslimlerin etkileneceğini söyleyen komisyon, kararı 'ortaçağ cezalarına dönüş' olarak tanımladı.

üç aşamalı değişim

ilk aşamada hayata geçecek düzenlemeler ‘evlilik dışı hamilelik, cuma namazına katılmama ve diğer dinlerin propagandasını yapma’ suçlarına yönelik para ve hapis cezaları olacak.

12 ay sonra yürürlüğe girecek ikinci aşamada, ‘hırsızlık ve alkol tüketimi’ suçlarına kırbaç ve ellerin kesilmesi cezaları verilecek.

bir yıl sonra devreye girecek son aşamadaysa ‘zina ve dine hakaret’ suçlarına ‘taşlayarak öldürme’ yöntemiyle idam cezası verilecek.

petrol zengini sultanlık

400 bin nüfuslu petrol zengini ülke, 1984’te bağımsızlığını kazanan eski bir britanya sömürgesi. nüfusun yüzde 70’i müslüman malaylardan, yüzde 15’i ise çinlilerden oluşuyor.

dünyanın en zenginlerinden biri olan 67 yaşındaki sultan bolkiah seçimle başa gelmese de, yıllık 50 bin dolara varan kişi başı milli gelir ve sağlıktan eğitime kadar tüm hizmetlerin ülkede ücretsiz olması, halkın gözündeki popülerliğini korumasını sağlıyor.

sultan ve ailesinin lüks yaşam standartları sıkça gündeme geliyor. 1996 yılında kutladığı 50. doğum gününde pop müzik sanatçısı michael jackson’ı konser vermesi için ülkesine getiren sultan bolkiah sanatçıya 17 milyon dolar ödemişti.

kaynak: reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;