ABD

'Bu fotoğrafların bazıları şimdiye kadar hiç görülmedi'

Kendisini dünyanın dört bir köşesinde bulduğu film rulolarındaki görüntüleri kurtarmaya adayan fotoğrafçı Levi Bettwieser ile tanışın.

Konular: ABD

"bu fotoğrafların bazıları şimdiye kadar hiç görülmedi. bu iş, kurtarabildiğiniz kadar görüntüyü hepsi yok olmadan önce kurtarmakla ilgili."

bu sözler, "kurtarılmış film" projesinin kurucu üyesi levi bettwieser'a ait. 

bettwieser, kendisini dünyanın dört bir köşesinde bulduğu film rulolarındaki görüntüleri kurtarmaya adayan bir fotoğrafçı. 

2013'te başlattığı proje ile birlikte bettwieser, 1930 ile 1990 yılları arasında bulunan rulolardan kurtarabildiği görüntülerle çevrimiçi arşiv çalışmasını büyütüyor. 

Fotoğraf: Al Jazeera

bettwieser, yaptığı işin amacını şöyle anlatıyor: 

"kurtardığım her görüntü, birisi için özel. her kare, bir anıyı ölümsüzleştirmek için çekilmiş. fotoğraf çekilmiş, film rulosu bitmiş, makinadan çıkarılmış, fakat asla bilemeyeceğimiz nedenlerden dolayı asla basılmamış. bu anlar, asla bir fotoğraf albümüne konulamamış. inanıyorum ki, bu anları yakalayan fotoğrafçının kişisel deneyimi paylaşılmayı hak ediyor. böylelikle tarihe sonsuza kadar iz bırakabiliyorlar." 

bettwieser, fotoğrafların ve filmlerin çocukluk çağında hayatında önemli bir bölümü oluşturduğunu anlatıyor. annesinin fotoğrafçı olması ve babasının da doğum günlerinde, tatillerde ve diğer bütün özel günlerde omzunda büyük bir analog kamera ile dolaşması, bettwieser'ın bu mesleği seçmesinde etkili olmuş.  

"en çok ilk makaradan çıkan görüntüye bakarken heyecanlanıyorum"

bulduğu rulolardan bir tane bile görüntü kurtaramamanın yaptığı işte oldukça yüksek bir ihtimal olduğunu anlatan bettwieser, en çok ilk makaradan çıkan görüntüye bakarken heyecanlandığını söylüyor: 

Fotoğraf: Al Jazeera

"ilk makarayı açıp yukarı doğru tutuyorum ve derin bir nefes alıp gördüğüm şeyden hayrete düşüyorum. insanlara ne yaptığımı söylediğimde, onlara, bu işe ne kadar zaman ve para harcadığımı anlattığımda pek de anlam veremiyorlar. fakat, ne zaman ki bulduğum fotoğraflara bakmaya başlıyorlar işte o zaman onlar da bağlanıyorlar. bu fotoğrafları gören ilk insan benim. bu fotoğrafların keyfini daha önce hiç kimse çıkartmadı. kimse onları hatırlamadı. biz gerçekten her film rulosuna fotoğrafçının tarihe bıraktığı bir iz olarak bakıyoruz. sanki fotoğrafçılar çıkıp, 'hey, ben yaşadım ve bu anlar zamanında benim için gerçekten önemliydi' diyor. fotoğrafçı artık hayatta olmadığı için o anları hatırlayamayacak olsa bile. bu görüntüleri dünyaya göstermek istiyoruz. çünkü zamanında bu unutulmuş film rulolarına kaydedilen anılar, birileri için, bir şekilde önemliydi. 

film: levi bettweiser
kamera: tucker debevec, eric bower
video editör: levi bettwieser, andrew phillips
makale ve fotoğraflar: levi bettweiser
asistan yapımcı: ziad ramley
yapımcı: yasir khan

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;