Japonya

Bu köyden gidenlerin yerini kuklaları alıyor

Japon Ayano Tsukimi, bir zamanlar yüzlerce kişinin yaşadığı ancak şimdi neredeyse kimsenin kalmadığı köyündeki yalnızlığını, köyü terk edenlerin kuklalarını yaparak gidermeye çalışıyor.

japonya’nın güneyindeki nagoro köyünde bir zamanlar yüzlerce kişi yaşıyordu. köydekilerin büyük çoğunluğu daha iyi bir hayat için şehirlere göç etti. bir kısmı da öldü. bugün nagoro’da sadece 35 kişi yaşıyor. 13 yıllık aradan sonra köyüne dönen ayano tsukimi köyünü ıssız bir vaziyette buldu. karşılaştığı manzara karşısında çareyi bir zamanlar burada yaşamış olan insanların kuklalarını yaparak ve bu kuklaları evlere, bahçelere, duraklara, okul sıralarına yerleştirmekte buldu.

Ayano Tsukimi
[[Fotoğraf:AP]]

“kuklalar, bana eski anılarımı hatırlatıyor”

tsukimi köyü terk edenleri hiç unutamamış. 65 yaşındaki kadın, onların yokluğunu hissetmemek için elinden geleni yaptı. köyünden gidenleri temsilen onların benzeri birer kukla dikti. kadın, gerçek insan ebatlarındaki bu kuklaları köyün her yerine yerleştiriyor. tsukimi kuklalara köyde giydikleri kıyafetleri de dikmiş. kimisinde bir takım elbise, kimisinde ise köylü kıyafetleri var. ayano tsukimi kuklaların ona köyünün canlı olduğu günleri hatırlattığını söylüyor ve “yanımdaki sandalyede oturan kuklayı sürekli yanıma gelip benimle sohbet eden ve çay içen kadını temsilen yaptım. onlar bana eski anılarımı hatırlatıyor.” diyor. ömrü el verdiğince kukla yapmaya devam edeceğini söylüyor. yanında bir bebek kuklası dahi olsa kendini yalnız hissetmediğini söylüyor.

[[Fotoğraf:AP]]

en çarpıcı olan kuklalar ise köyün bir zamanlar dolu olan okulunda yer alıyor. sıralara yerleştiren çocuk kuklalar ve masasındaki öğretmen kukla sanki o sınıfta halen ders varmış gibi  duruyor.

tsukimi’nin bu çabası yüzünden nagoro ‘kuklalar köyü’ olarak anılıyor. köyün nüfusunun azalmasının sebebi düşük doğum oranı ve göç.  japonya’da 10 binden fazla köy veya kasaba nagoro gibi aşırı nüfus azlığı sebebiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

kaynak: ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;