Balkanlar

Bulgaristan sandık başında

Büyük bankaların boşaldığı, halkın yüzde 69'unun dayanılmaz yoksulluk sınırında yaşadığı Bulgaristan'da halk erken seçim için sandık başında. Anketlere göre eski Başbakan Borisov yüzde 36'yla favori. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi ise yüzde 13 oy alıyor.

Konular: Avrupa, Balkanlar
GERB'in lideri Borisov ülkeyi AB'ye taşıdı ancak sorunlara çözüm olamadı. [Fotoğraf: AFP]

siyaset, mafya ve yolsuzlukların pençesinden bir türlü kurtulamayan avrupa’nın en fakir ülkesi bulgaristan’da, ülkenin tüm dertlerine, yine erken kurulan bir sandıkta çare aranıyor.

22 siyasi parti ve 8 koalisyonun yarıştığı seçimde oy verme işlemi başladı. bulgaristan'da ve yurt dışında 6 milyon 875 bin 199 seçmen kayıtlı bulunuyor.

seçim kapsamında yurt içinde 11 bin 729, yurt dışında da 136'sı türkiye'de olmak üzere, toplam 428 seçim yeri açıldı.

çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 17 bin 429 gözlemcinin izlediği seçimde güvenliğin sağlanması için ülke genelinde yaklaşık 10 bin polis görevlendirildi.

ülke krizde

aylık gelirin ortalama 400 euro civarına düştüğü eski komünist ülkede her beş haneden biri yoksulluk sınırının alında. nüfusun yüzde 69’u dayanması güç şartlarda yaşıyor. ab, 375 milyon euroluk fonu dondurduktan sonra ülkenin en büyük dördüncü bankasının kasası boşaldı. müşteriler bankadan paralarını çekemiyor. 

 

Bulgaristan künye

nüfus: 7 milyon 282 bin (66.2/km2)
yüzölçümü: 110 bin 993 km2  (%30’u ekilebilir)
kişi başı gelir: 5000 euro
para birimi: leva
 

genç kuşak iş bulma umuduyla avrupa’nın kuzeyindeki zengin ülkelere kaçarken, ukrayna’daki iç savaş nedeniyle rusya’nın doğal gaz satışında yaşanan sıkıntılar, zorlu bir kışa hazırlanan ülkede çözülmeyi bekleyen başka bir sorun.

anketler: borisov önde, türklerin partisi yüzde 13'te 

ab, üyeliğe kabul ettiği bulgaristan’da sağlık, emeklilik ve eğitim alanlarında acil reform çağrısı yapıyor. tüm değişim çağrılarına rağmen ülke siyasetinde değişimin izlerini görmek mümkün değil. anketler, eski sağcı başbakan boyko borisov'un, gerb partisiyle birinci olacağını öngörüyor.

Bulgaristan kronoloji

1990’da anayasasız ilk genel seçimler yapıldı
2004’te nato’ya üye oldu
2007'de ab’ye üye oldu.

başbakanlık koltuğunu kaybettiği 2013’te ikinci takımı vitoşa bistritsa’da forvet oyuncusu olarak futbol oynayan eski koruma borisov’un yüzde 36 civarında oy alması bekleniyor. anketler borisov’u yüzde 22 ile sosyalist parti'nin takip edeceğini gösteriyor. yaklaşık 800 bin türk azınlığı temsil eden türklerin halk ve özgürlükler hareketi'nin ise yüzde 13’e yakın oy alacağı tahmin ediliyor. yine anketlere göre türk düşmanı, ırkçı ataka’nın da oyları değişmeyecek. ataka’ya yüzde 4 oy görünüyor.

yüzde 40 "ülke iflah olmaz" diyor

alpha anket şirketi seçim öncesi nabzını yokladığı bulgaristan halkına gelecekle ilgili beklentilerini de sordu. halkın yüzde 40’ı ülkenin iflah olmayacağı düşüncesinde.

afp’nin ülkede konuştuğu seçmenlerden elektrikçi stoymen pavlov ‘siyasilerden bıktığı’ notunu düşüp, “bulgar partiler gözdağı ve tehditle oy satın alıyor. yemek ve yakacak odun vaadiyle oy topluyorlar” diye konuşuyor.

seçimlerin ardından kurulacak hükümetin ülkede işleri yerine koymayı başaramaması halinde 7,5 milyon nüfuslu ülkede protestolar olacağını düşünen aktivist ekaterina damyanova ise “eğer sözlerini tutmazlarsa sokağa çıkacağım” diyor.

kaynak: al jazeera, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;