Balkanlar

Bulgaristan'da protesto sürüyor

Ülkedeki yolsuzluk ve tasarruf tedbirlerine tepki gösteren eylemciler, hükümetin istifası sonrasında da farklı kentlerde gösteriler yapıyor.

Konular: Bulgaristan

Haberin Öne Çıkanları

Borisov yargılansın

İndirim işe yaramadı

Yolsuzluğa tepki

Göstericiler, siyasi sistemi simgeleyen kuklalar yaktı, ‘hainler’ ve ‘mafya’ sloganları attı. [Reuters]

Yolsuzluk algısında ikinci

uluslararası şeffaflık örgütü'nün, vatandaşlar tarafından var olduğu düşünülen yolsuzluk seviyesini ölçen  2012 yılı yolsuzluk algısı endeksine göre, bulgaristan 36 puanla, yunanistan'ın ardından en kötü durumdaki ab üyesi konumunda yer alıyor.

bulgaristan’da yoğun protestoların ardından boyko borisov hükümetinin istifa etmesine rağmen ülke çapındaki gösteriler sürüyor.

pazar günü başkent sofya’da, tasarruf tedbirleri ve yolsuzlukları protesto eden yaklaşık 15 bin kişi, parlamento binasına yürüdü.

göstericiler, siyasi sistemi simgeleyen kuklalar yaktı, ‘hainler’ ve ‘mafya’ sloganları attı.

yüzlerce polis ve jandarma görevlisi gösterinin güvenliğini sağlarken, içişleri bakanlığı gerek sofya’da gerek diğer büyük şehirlerde önemli asayiş sorunların yaşanmadığını bildirdi.

protestocuların bazıları daha küçük gruplara dağılarak, şehrin diğer caddelerinde yürüyüş yaptı.

varna ve burgaz kentlerinde de on binlerce kişi protesto gösterisi yaptı. 

kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla açısından ab’nin en fakir ülkesinde yaşayan bulgarlar; yüksek enerji fiyatları, enerji tekelleri, yolsuzluk ve düşük yaşam standartlarına tepki gösteriyorlar. 

indirim tepkileri dindirmedi

ülkede son olarak elektrik fiyatındaki büyük artış halkı sokağa dökmüş, yüzde 8 indirime rağmen protestolar dinmeyince başbakan boyko borisov istifa etmişti.

ortalama gelirin 800 leva (yaklaşık 974 tl) düzeyinde olduğu ülkede, kış aylarında elektrik  faturalarının yükselmesi, zaten kötü durumdaki ekonomik şartlara bir yenisinin daha eklenmesine sebep olmuştu.

14 gündür gösterileri sürdüren eylemciler, borisov ve eski bakanların yargı önünde hesap vermesini istiyor.

göstericilerin talebi, elektrik dağıtım şirketlerinin ellerindeki bölgesel tekellere son verilmesi.

2004’teki özelleştirmeden sonra kendi aralarında ülkeyi üç bölgeye ayırıp paylaşan ve bir anlamda tekelleşen çek cumhuriyeti merkezli cez ve energo pro ile avusturya ’dan evn firmaları, son iki ayda faturalarda 3-5 katlık artışa gitmişti.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;