Bulgaristan

Bulgaristan'da yine erken seçim gündemde

Protesto gösterileri nedeniyle geçen yıl erken seçime giden Bulgaristan'da yine benzer bir durum yaşanabilir. Koalisyonun ve muhalefetin baskısıyla karşı karşıya olan iktidardaki Sosyalist Parti temmuz ayında sandığa gidilebileceğini açıkladı.

Konular: Avrupa, Balkanlar
Sosyalist Parti lideri, siyasi istikrarsızlığın en büyük tehlike olduğunu söyledi. [Reuters]

mayıs ayında yapılan avrupa parlamentosu seçimlerinden başarısızlıkla ayrılan bulgaristan'daki sosyalist parti'ye yönelik muhalefet arttı. 

iktidardaki partinin lideri sergey stanişev, "siyasi istikrarsızlık en büyük tehlike. can çekişen bir hükümetin bulgaristan'a faydası yok. eğer yeterli siyasi irade olursa en geç temmuz ayı sonunda seçime gidilmelidir, bu en muhtemel ve gerçekçi bir seçenektir" diye konuştu. 

avrupa birliği'nin en yoksul üyesi olan bulgaristan'da yeniden sandığa gidilirse, iki yıl dolmadan ikinci kez hükümet dağılmış olacak. ocak 2013'te başlayan hükümet karşıtı gösterilerin ardından bulgaristan 12 mayıs 2013'te erken seçime gitmişti.

çoğunluğunu türklerin oluşturduğu koalisyon ortağı hak ve özgürlükler partisi, geçen hafta erken seçime gidilmesi çağrısı yapmıştı. ana muhalefet partisi gerb de sandığa gidilmesinden yana. 

bulgaristan'da son tartışma ab'nin prosedüre aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktığı güney akım doğalgaz boru hattı projesiyle ilgiliydi. 

avrupa komisyonu'nun uyarısı doğrultusunda güney akım doğalgaz projesi'ni askıya alan bulgaristan'da ekonomi ve enerji bakanı dragomir stoynev projeden vazgeçmediklerini açıklamıştı. 

hak ve özgürlükler partisi genel başkanı lütfi mestan ise ab'ye rağmen bir projenin ülke çıkarlarına aykırı olduğunu savunmuştu. 

avrupa komisyonu, 3 haziran'da bulgaristan hakkında ihlal prosedürü başlatmış ve projeye ilişkin inşaat faaliyetlerinin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;