Ekonomi

Bütçe 1.5 milyar lira açık verdi

2014 yılının ilk çeyreğinde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8, bütçe giderleri ise yüzde 11,3 arttı. İlk çeyrekte 1,5 milyar liralık bütçe açığı oluştu.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Bütçe gelirleri 104.3 milyar lira

Harcama 105.8 milyar lira

Faiz dışı fazla 12 milyar lira

Bakan Şimşek, bütçe gider gerçekleşmelerinin başlangıç hedefleriyle uyumlu olduğunu vurguladı. [AA]

maliye bakanı mehmet şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılı ocak-mart dönemindeki bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

2014 yılı ocak-mart döneminde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8, bütçe giderlerinin ise yüzde 11,3 arttığını bildirdi.

ocak-mart döneminde 1,5 milyar liralık bütçe açığı oluştuğunu ifade eden şimşek, ilk çeyrekteki açığın 2014 yılı için gördükleri 33,3 milyar liralık bütçe açığının yüzde 4,6'sına denk geldiğini belirtti. şimşek, geçen yılın ilk çeyreğindeki 5 milyar liralık özelleştirme geliri dikkate alındığında bu senenin bütçe performansının iyi olduğunun görüldüğünü kaydetti.

faiz dışı fazlanın da bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 daha düşük gerçekleştiğini ifade eden şimşek, ilk çeyrekte 12,5 milyar lira faiz dışı fazla verildiğini bildirdi. şimşek, bu rakamla birlikte faiz dışı fazla hedefinin yüzde 66,5'ine ulaşıldığını söyledi.

bütçe gerçekleşmesi hedefle uyumlu

ilk çeyrekte bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdiğini ifade eden şimşek, bütçe harcamalarının ilk 3 ayda bütün yıl için öngörülen bütçe hedeflerinin yüzde 24,2'sine denk geldiğine işaret etti.

bu kapsamda bütçe gider gerçekleşmelerinin başlangıç hedefleriyle uyumlu olduğunu vurgulayan bakan şimşek, toplam harcamalar içerisinde faiz hariç bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttığını belirtti. şimşek, bu rakamın yüksek seyretmesinde özellikle yatırımlar, personel giderleri, sosyal güvenlik giderleri gibi bir çok faktörün etken olduğunu dile getirdi.

şimşek, faiz giderlerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,8 oranında azaldığını bildirdi.

104.3 milyar gelir, 105.8 milyar harcama

maliye bakanlığının 2014 yılı mart ayı bütçe gerçekleşmeleri raporu'na göre, yılın ilk çeyreğinde bütçe 1,5 milyar lira açık verdi. ilk çeyrekte 104,3 milyar lira bütçe gelirine karşılık, 105,8 milyar liralık bütçe gideri oluştu.

ocak-mart döneminde faiz dışı fazla ise 12 milyar 455 milyon lira oldu. söz konusu dönemde faiz hariç bütçe giderleri geçen yıla göre yüzde 15 artarak 91 milyar 845 milyon lira olurken, 13 milyar 972 milyon lira faiz gideri gerçekleşti. bu dönemde vergi gelirleri ise yüzde 10 artarak 85 milyar 95 milyon lira oldu.

bütçe gider ve gelirleri

bütçe giderlerinin 29 milyar 384 milyon liralık bölümünü personel giderleri oluşturdu. personel giderleri, bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 arttı.

ocak-mart döneminde sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9 artarak 5 milyar 37 milyon lira olarak gerçekleşti. ilk çeyrekte mal ve hizmet alım giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 artışla 6 milyar 361 milyon liraya yükseldi.

ocak-mart döneminde genel bütçe vergi dışı diğer gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 artarak 15 milyar 155 milyon lira olurken, özel bütçeli idarelerin öz gelirleri 2 milyar 645 milyon lira, düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri ise 1 milyar 404 milyon lira olarak gerçekleşti.

vergi türleri itibarıyla ocak-mart dönemi gerçekleşmelerine bakıldığında, geçen yılın aynı dönemine göre, gelir vergisi yüzde 25, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 21,2, damga vergisi yüzde 15,7, dahilde alınan katma değer vergisi yüzde 15, harçlar yüzde 10,4, ithalde alınan katma değer vergisi yüzde 7,7, özel tüketim vergisi yüzde 3,3 ve diğer vergiler tahsilatı yüzde 10,6 arttı.

kurumlar vergisi ise yüzde 7,6 azaldı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;