Ekonomi

Bütçe ağustosta fazla verdi

Merkezi Yönetim Bütçesi, ağustosta 5,9 milyar lira fazla, ocak-ağustos döneminde ise 2,7 milyar lira açık verdi. Bakan Şimşek, yıl sonu bütçe hedefinin tutturulacağını açıkladı.

Konular: Piyasalar
[Fotoğraf: AA-Arşiv]

maliye bakanlığı, 2014 temmuz ve ağustos ayları ile ocak-ağustos dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. merkezi yönetim bütçesi, ağustosta 5,9 milyar lira fazla, ocak-ağustos döneminde ise 2,7 milyar lira açık verdi. buna göre, bu yıl ağustosta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,1 artarak 38 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 8,6 azalarak, 32 milyar lira olarak gerçekleşti.

ocak-ağustos döneminde bütçe gelirleri, 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 8,9 artarak 283,2 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 10,1 artarak 285,9 milyar lira oldu.

2013 yılında 389,4 milyar lira merkezi yönetim bütçe gelirine karşılık, 407,9 milyar lira merkezi yönetim bütçe gideri gerçekleşmişti. 2013 sonu itibarıyla merkezi yönetim bütçe açığının 18,4 milyar lira düzeyinde olduğunu açıklanmıştı. 

bütçe hedefi yakalanacak

maliye bakanı mehmet şimşek, bütçe rakamlarının, yıl sonu bütçe açığı hedefinin rahat bir şekilde yakalanacağını gösterdiğini bildirdi.

şimşek, 2014 yılı temmuz ve ağustos ayları ile ocak-ağustos dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.

merkezi yönetim bütçesi temmuz-ağustos aylarında 656 milyon lira fazla verirken, ocak-ağustos döneminde 2,7 milyar lira açık verdiğini belirten şimşek, şunları kaydetti:

"8 aylık gerçekleşmeler, 2013 yılı ocak-ağustos döneminde 231 milyon lira fazla veren bütçeye göre bozulma gösterse de yıl sonu bütçe hedefleri ile uyumludur. bu yılın 8 ayındaki bütçe açığı, 33,3 milyar lira olan yıl sonu hedefinin yüzde 8,2'sine denk gelmektedir. dolayısıyla rakamlar yıl sonu bütçe açığı hedefini rahat bir şekilde yakalayacağımızı göstermektedir."

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;