Asya - Pasifik

Cakarta'nın nehirleri temizleniyor

10 milyon nüfuslu Endonezya başkentinde, can çekişen kirli nehirlere ıslah ve taşkın koruma projeleri fark yaratıyor.

endonezya'nın başkenti cakarta... 10 milyon nüfuslu kente, ciliwung nehri 14 koldan hayat veriyor. uzun sürenin ardından endonezyalılar artık nehirde balık tutabilecekleri günlere yaklaşıyor.

artan nüfus ve atık tesislerinin yetersizliği nedeniyle aşırı kirlenen nehir, etrafında yaşayanların sağlığını tehdit etmeye başladı. nehrin kenarlarına kurulan gecekondu semtlerindeki halk, çöplerini doğrudan nehre döküyor.

endonezya hükümeti, sağlık riskleri üzerine 2014'te devreye girdi. nehrin temizlenmesi için proje başlatıldı. ayrıca yağmur mevsiminde yaşanan taşkınlara karşı nehrin yatağı da genişletiliyor.

cakarta çevre ajansı başkanı isnawa adji, "çok yol kat ettik. nehirlerimiz eskiden çok daha kirliydi" diyor.

proje kapsamında nehrin kenarındaki gecekondu mahalleleri de taşınıyor.

çabalar sayesinde nehir her geçen gün biraz daha temizleniyor. ancak toplumun bazı kesimleri, gecekondu mahallelerinin zorla boşaltılmasına karşı çıkıyor.

buna karşın, projenin yararlarını savunanlar da var. sivil toplum örgütü 'ciliwung sevenler topluluğu' adına konuşan kurucu üye abdul kodir, proje sayesinde nehrin rahat bir nefes aldığını fakat asıl sorunun nehri kirletmeye devam edenler olduğunu söyledi. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;