IŞİD

Cameron: IŞİD'e karşı sadece hava saldırıları yetmez

Parlamentodan IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılma onayı alan İngiltere Başbakanı Cameron, IŞİD'i sadece Irak'ta düzenlenen hava saldırılarıyla yenmeyi beklemediklerini, bunun kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu söyledi.

Konular: IŞİD, Ortadoğu
Cameron BBC 1'den siyaset editörü Andrew Marr'a konuştu. [Fotoğraf: REUTERS]

bbc'nin siyaset editörü andrew marr'ın sorularını yanıtlayan cameron, "işid'i sadece havadan yenilgiye uğratmaya çalışmıyoruz. irak'ta askerlerin bulunması gerektiğini ancak bunların irak askerleri, kürt askerleri olması gerektiğine inanıyoruz" dedi. cameron, işid'i zayıflatmak ve ortadan kaldırmak için abd öncülüğündeki geniş koalisyonun parçası olduklarını anımsatırken,  "ancak bu örgütün bulunduğu ve büyüdüğü ülkeler kendilerine düşeni yapmadıkça bu örgüt ortadan kaldırılamaz" diye konuştu.

suriye'deki hava operasyonuna ingiltere'nin katılma planını da değerlendiren cameron şunları söyledi: 

"sadece suriye'de ya da irak'ta değil, dünyanın herhangi bir yerinde insani felaket yaşanacağını düşünürsem, parlamentoya gitmeden bunun önlenmesi için karar alınabilir. ya da rehin alma gibi ingiltere'yi ilgilendiren ve acil alınması gereken bir karar olursa önce bu karar alınıp, sonra parlamentoya durum açıklanabilir."

cameron, bombalarla çözüm gelmeyeceğini de vurgularken, sürecin 'demokratik ve kapsayıcı hükümeti olan bir irak'ı oluşturmak için kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu' ifade etti.

suriye'de de irak'taki gibi tüm halkı temsil edecek, kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç olduğu görüşünü yineleyen cameron, "suriye'de, işid'in gelişmesine neden olan zalim diktatör esed'den, tüm halkı temsil edecek yeni bir hükümetin oluşturulması için bir geçiş sürecine ihtiyaç vardır. esed çözümün değil, sorunun bir parçasıdır" dedi.

eski ingiliz general: işid'e karşı karadan savaşmak şart

ingiltere'de sadece hava operasyonlarının işid'i bitirmeye yetmeyeceği yönündeki görüşlere ingiliz ordusunun eski komutanlarından david richards destek verdi. general lord richards, sunday times ile söyleşisinde işid'e karşı geleneksel kara çarpışmalarının 'şart olduğunu',  işid'in sadece hava saldırılarıyla yenilgiyle uğratılamayacağını savundu. 

ingiliz uçaklar keşif yaptı

ingiliz parlamentosu önceki gün, irak'ta işid'e yönelik yürütülen hava operasyonuna birleşik krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi 43'e karşı 524 oyla kabul ettikken hemen sonra  birleşik krallık'ın güney kıbrıs'taki üssünden havalanan iki jetin irak üzerinde dün keşif uçuşu yaptıkları açıklandı. uçakların herhangi bir noktayı vurmadığı de belirtildi. 

kaynak: aa, sunday times, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;