IŞİD

Cameron: Müslüman değil canavar

IŞİD'in Suriye'de kaçırdığı İngiliz yardım görevlisi David Cawthorne Haines'i başını keserek öldürmesiyle ilgili konuşan İngiltere Başbakanı Cameron, "İslam barış dinidir. Bunlar Müslüman değil canavar" dedi.

ingiltere başbakanı david cameron yaklaşık iki saat süren "acil kabine toplantısının" ardından yaptığı açıklamada işid militanları için, "bunlar irak ve suriye'de binlerce müslüman'ı, hıristiyan'ı, azınlıkları öldürüyor, katlediyor. bunu islam adına yaptıklarını söylüyorlar. bu saçmalık. islam barış dinidir. bunlar müslüman değil. bunlar canavar" dedi.

başbakan cameron, işid'in sadece ortadoğu'da değil, başka ülkelere de zarar verme isteğini açıkça ifade ettiğini vurgulayarak, "şunu bilmemiz gerekiyor; işid adında fanatik bir yapı sadece ingiliz vatandaşı rehineyi öldürmediler, başka avrupa ülkelerine de saldırmayı planladılar ve planlamaya devam ediyor" diye konuştu.

ingiltere'nin "barışçıl" olduğunu ifade eden cameron, bir "cepheleşme arayışı" içerisinde olmadıklarını söyledi. cameron, "başımızı önümüze eğerek kendimizi güvene almak gibi seçeneğimiz yok. bu problem son aylarda olduğu gibi sadece bizim için değil, avrupa ve bütün dünya için giderek kötüleşiyor" ifadelerini kullandı.

işid sorunuyla mücadele etmek zorunda olduklarını söyleyen cameron, işid'in adım adım püskürtüleceğini, dağıtılacağını ve son olarak da yok edileceğini belirtti.

abd'nin stratejisine destek

cameron, ingiltere'nin işid'in yok edilmesi planını "sakin ve ölçülü" ama "çelik kadar katı" bir şekilde sürdüreceğini söyledi. "bunu tek başımıza değil, müttefiklerimizle birlikte yakın bir şekilde çalışarak yapacağız. sadece abd ve avrupa ile değil, bölge ile birlikte" dedi.

işid'e karşı "kapsamlı ve devamlı bir terörle mücadele stratejisi" uygulanacağını ifade eden cameron, irak hükümeti ile toplumun bütün kesimlerini kapsayacak bir hükümetin kurulması ve terör tehdidi ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi için birlikte çalışacağını söyledi.

cameron, işid'e karşı savaşan irak kürdistan özerk bölgesi yönetimini desteklemeye devam edeceklerinin de altını çizerek, "birleşmiş milletler'le (bm) işid'in yenilmesi için olabilecek en geniş desteği harekete geçirmesi için çalışacağız" dedi.

abd'nin işid'e karşı yürüttüğü askeri mücadeleyi de desteklediklerini, ingiliz tornado uçaklarını ve gözlem araçlarının bilgi toplama ve lojistik konularından destek verdiğini söyleyen cameron, bu desteğin ingiliz birliklerinin yeniden bölgeye girmesi anlamına gelmediğini, sadece ortak bir tehdidin ortadan kaldırılması için birlikte mücadelenin sürdürüleceği anlamına geldiğini kaydetti. cameron, "strateji yoğunlaştıkça, ülkemizi güvende tutmak ve bu tehdidin üstesinden gelmek için ne adım atılması gerekiyorsa atmaya hazırız" dedi.

ingiltere başbakanı bölgede insanı yardım yapmayı sürdüreceklerinin de altını çizdi ve işid ile ingiltere'de de mücadele edeceklerini, olası saldırıları planlayanları "ele geçireceklerini" söyledi.

paris mahkemesine dava
işid militanları tarafından katledilen ingiliz rehine david haines’in çalıştığı fransız sivil toplum örgütü ''acted'', cinayetle ile ilgili paris mahkemesine dava açacak.

sivil toplum örgütü tarafından yapılan açıklamada, ''zorla alıkoyma, suikast ve adama kaçırma'' suçlarından paris mahkemesine dava açılacağı bildirildi. davanın açılma nedeninin ''sembolik olduğu'' vurgulanan açıklamada, ''bir gün, zamanı geldiğinde bu suçları işleyenlerin yargılanacağını göstermek için bu davayı açıyoruz'' denildi.

başını keserek öldürdü

daha önce de iki abd'li gazeteciyi öldüren irak şam islam devleti (işid) örgütü, kaçırdığı ingiliz vatandaşı david cawthorne haines'i başını keserek katletti. haines, fransız yardım kuruluşu acted bünyesinde ortadoğu'da insani yardım görevlisi olarak çalışıyordu. mart 2013'te suriye'de kaçırılmıştı.

haines'in öldürülmesinin nedeni olarak örgüt, ingiltere başbakanı david cameron'ın işid'e karşı abd tarafından oluşturulan koalisyona girmesini gösterdi. işid, ingiltere bu koalisyondan ayrılmazsa ellerindeki diğer ingiliz vatandaşı alan henning'i de öldüreceklerini söyledi.

"amerika'nın müttefiklerine mesaj" başlıklı görüntüde konuşan haines, ingiltere başbakanı cameron'a seslenerek, "tıpkı selefin tony blair gibi abd ile işid'e karşı bir koalisyona girmeye gönüllü oldun. ingiliz başbakanlarımızın amerikalılara hayır deme cesaretini gösterememesi eğilimini devam ettiriyorsun" dedi. 

iskoçya'nın perth kentinde doğan 44 yaşındaki haines iki çocuk babasıydı.

iki abd vatandaşı öldürülmüştü

işid daha önce de suriye'de kaçırdığı amerikalı gazeteci james foley'i ağustos ayında öldürerek abd'nin örgüte yönelik operasyonlarından vazgeçmesini istemişti.

ingiliz aksanıyla konuşan işid üyesi, abd başkanı obama operasyonları durdurmazsa bir başka rehin gazeteci steven sotloff'u öldüreceklerini söylemişti.

eylül ayı başında abd'nin operasyonlara devam etmesini neden gösteren örgüt, sotloff'un da katledilme görüntülerini yayınladı.

abd hükümeti iki görüntünün de gerçek olduğunu kabul etti.

kaynak: reuters, afp, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;