Gülen örgütü soruşturmaları

Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, "MİT tırları" soruşturması kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi. İki gazeteci 'terör örgütüne yardım' ve 'casusluk'la suçlandı.

[Fotoğraf: AA]

cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül, "mit tırları" soruşturması kapsamında istanbul nöbetçi 7. sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklanarak silivri cezaevi'ne gönderildi.

her suçlamaya ayrı gerekçe

istanbul 7. sulh ceza hâkimliği, her üç suçlama için gerekçesini ayrı ayrı belirtti. mahkemenin tutuklama gerekçeleri şöyle:

"silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan:

1 ocak-19 ocak 2014 tarihlerinde mit tırlarının durdurulmasıyla bu eyleme katılanlar hakkında adana ve istanbul cumhuriyet başsavcılıkları'nca soruşturma başlatıldığı, şüphelinin bu soruşturmalara ilişkin mesleki durumu gözönünde bulundurulduğunda bilebilecek durumda olduğu, buna rağmen mit tırlarına ilişkin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken belgeleri yayınlamak suretiyle istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nca yürütülen örgüt kapsamındaki soruşturmaya rağmen yayınlaması, şüphelinin tck'nin 220/7. maddesi ve 314/2. maddesi kapsamında eylemin gerçekleştiği ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

"devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan:

şüpheli ve müdafiileri her ne kadar mit tırlarına ilişkin temin edilen ve yayınlanan belgenin konusu olan olayların daha önce kamuoyunda tartışıldığı ve bunun sır olmadığını belirtmişlerse de ilk defa mit tırlarına ilişkin şüpheli tarafından belgenin temin edildiği, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

"devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan:

devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri basılmış eserler dışında internet sitesinden de yayınlandığı, ilk defa mit tırlarına ilişkin şüpheli tarafından belgenin yayınlandığı, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

dündar ve gül, soruşturmayı yürüten istanbul cumhuriyet başsavcıvekili irfan fidan'a ''şüpheli'' sıfatıyla yaklaşık 2 saat ifade vermişti.

ifade işlemlerinin ardından başsavcıvekili fidan, dündar ve gül'ü, ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmamakla birlikte bilerek veya isteyerek yardım etmek'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hâkimliğe sevk etmişti.

kılıçdaroğlu'ndan tepki

tutuklamalara siyasilerden ilk tepkiyi chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu verdi. chp lideri  twitter'dan, "suçu işleyenler değil de, suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse 'türkiye’de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır' demesin" yazdı.

hdp'den kınama

hdp'den yapılan açıklamada da, tutuklamalar kınanarak, "türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve basın özgürlüğü her gün ayaklar altına alınmakta ve çiğnenmektedir. evrensel ve demokratik hiçbir ölçü geçerli değildir" denildi.

"halkın haber alma hakkı tutuklandı"

basın konseyi başkanı pınar türenç ise, "aslında bu akşam istanbul 7. sulh ceza mahkemesi'nce gazeteciler can dündar ve erdem gül değil, özgür haber ve halkın haber alma hakkı tutuklanmıştır" dedi.

istanbul barosu: pes diyoruz

istanbul barosu, iki gazetecinin tutuklanması konusunda, "dünyanın en büyük barosu olarak "pes" diyoruz. pes" açıklaması yaptı. yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül'ün tutuklanması kararı, ülkemizde hukukun geldiği son çaresizlik değilse, özgürlükler alanında vardığımız son karanlık evredir. istanbul barosu olarak, böyle bir karara tanıklık etmiş olmayı, hukukçu kimliğimizle bağdaştıramadığımızı itiraf ediyoruz."

sever de destek için adliyedeydi

dha'ya göre, aralarında 11. cumhurbaşkanı abdullah gül'ün başdanışmanı ahmet sever'in de olduğu çok sayıda kişi, tutuklanan gazetecilere destek için çağlayan'daki istanbul adliyesi'ne gitti.

"casus, hain, kahraman değiliz, gazeteciyiz"

dündar ve gül, gazetede, mit'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdikleri gerekçesiyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere çağlayan'daki istanbul adalet sarayı'na gitmişti.

avukatlarıyla adliyeye giriş yapan dündar ve gül'ü, chp genel başkan yardımcıları sezgin tanrıkulu ve enis berberoğlu, chp genel sekreteri gürsel tekin, chp milletvekilleri onursal adıgüzel, hilmi yarayıcı, barış yarkadaş, gamze ilgezdi ve ali şeker'in yanı sıra hasan cemal'in de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler karşılamıştı.

dündar, yaptığı açıklamada, soruşturma savcısının daveti üzerine ifade vermeye geldiklerini belirterek, davetin "çağrı" şeklinde yapılmasının sevindirici olduğunu söylemişti.

gazeteciliği, halkın haber alma hakkını savunmaya geldiklerini söyleyen dündar, "casuslukla suçlanıyoruz. 'vatana ihanet' olduğunu söyledi cumhurbaşkanı. bizler casus, hain, kahraman değiliz, gazeteciyiz. burada yapılan baştan sona gazetecilik faaliyetidir" demişti.

soruşturmayla gazeteciliği kanıtlama şansı bulacaklarını savunan dündar, "elbette bu soruşturma bizim bu haberi nasıl yaptığımızı değil, bütün bu sürecin nasıl işlediğini de aydınlatmaya hizmet edecek" diye konuşmuştu.

"bedelini ağır ödeyecek" demişti

can dündar ve genel yayın yönetmeni olduğu cumhuriyet gazetesi hakkında dava açan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, mit'e ait tir'lara ilişkin görüntülerin yayınlanmasının bir yerde "ajanlık ve casusluk faaliyeti olduğunu" söylemişti.

haziran ayında trt yayınına katılan erdoğan, "bunlarla ilgili avukatıma talimatı verdim, davayı anında açtım. bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek" demişti.

soruşturmanın geçmişi

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, cumhuriyet gazetesinde, 29 mayıs'ta mit'e ait yardım tırlarıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, dündar ve gül hakkında soruşturma başlattı.

başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi istanbul 8. sulh ceza hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın avukatı muammer cemaloğlu da 2 haziran'da istanbul cumhuriyet başsavcılığı'na gönderilmek üzere, ankara cumhuriyet başsavcılığı'na, can dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu cumhuriyet gazetesinde geçen yıl hatay ve adana'da, mit'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

soruşturmayı istanbul cumhuriyet başsavcı vekillerinden irfan fidan yürütüyor.

kaynak: dha, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;