Deprem

Çanakkale'de art arda sarsıntılar

Çanakkale iki gündür depremlerle sarsılıyor. Pazartesi günü 5,3 büyüklüğündeki iki depremin ardından Salı sabahı da Ayvacık ilçesinde 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Son depremde bazı evlerde hasar oluştu. Çanakkale Valiliği iki gündür yaşanan sarsıntılarda 238 binanın ağır hasar gördüğünü açıkladı. 8 kişi yaralandı, bu kişilerin hayati tehlikeleri yok. AFAD, kendilerinden bilgi almadan kimsenin hasarlı, az hasarlı evlerine girmemelerini istedi. Ancak hava durumu da şartları zorluyor.

Konular: Deprem, Türkiye

pazartesi sabahı 5,3 büyüklüğündeki ilk depremin ardından çanakkale'de sarsıntılar sürüyor. sabah 5:24'te merkez üssü çanakkale'nin ayvacık ilçesi olan 5,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. depremde ilk belirlemelere göre taşağıl köyündeki camide ve yukarı köyündeki bazı evlerde hasar oluştuğu tespit edildi. bu depremin ardından saat 8:15 ve 8:17'de 4,3 ve 4,2 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu.

Görsel Kaynağı: Al Jazeera Türk

çanakkale'de ilk deprem pazartesi saat 6:51'de meydana gelmişti. bu depremin ardından saat 13:58'de yine aynı bölgede 5,3'lük bir sarsıntı daha oldu. ilk sarsıntıda taşağıl, tuzla, yukarı, çam ve gülpınar köylerinde hasarla yıkım meydana geldi. 

son 24 saatte yaşanan sarsıntılarda ayvacık ilçesine bağlı yukarıköy başta olmak üzere 14 yerleşim biriminde 238 ağır hasarlı konut, 75 hafif hasarlı konut ve 31 ağır hasarlı ahır ve depo tespit edildi. çanakkale valiliği'nden yapılan açıklamada 8 kişinin yaralandığı, bunlardan 5'inin tedavilerinin ardından taburcu edildiği, 3 kişinin tedavilerinin ise devam ettiği belirtildi. bu 3 kişinin hayati tehlikesi bulunmuyor.

4 kişi yıkılan duvarların altında kalarak yaralandı. bu köylerdeki bazı vatandaşlar, depremin ardından hasar gören evlerinden eşyalarını çıkardı. deprem, çanakkale dışında muğla, aydın, izmir, bursa ve tekirdağ'da da hissedildi. bölgede pazartesi gününden bu yana çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. 

vatandaşlara çağrı

[Fotoğraf: AA]
türk kızılayı genel başkanı kerem kınık, depremin yaşandığı çanakkale'nin ayvacık ilçesinde yıkım ve hasar oluşan 12 köyde inceleme yaptıklarını söyledi. çadır kent kurulan bölgede afad'la koordineli olarak konteyner kent kurulacağını belirten kınık, şöyle konuştu:

"ayvacık bölgesinde 12 köyümüzü etkileyen bu deprem sonrasında olan artçıları maalesef 298 evin yıkılmasına ve hasar görmesine sebep oldu. depremin akabinde hemen bölgedeki kızılay şubelerimiz ve afad ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler. afad ve kızılay ekipleri koordinesinde bir çadır kent kuruluyor. mobil mutfağımız burada. büyük kapasiteli mutfaklarımız yola çıktı."

kerem kınık, ayvacık’ın depremden etkilenen 12 köyüne ekstra çadır ve battaniye vereceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"önümüzdeki günler içerisinde afad koordinasyonunda burada konteyner kent kurulacak. burası yoksul bir bölge. emeğiyle geçinen yörük türkmenlerinin bulundukları bir yer. çok ihtiyaçları var. dolayısıyla buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. insanımıza elimizi uzatalım. evleri yıkıldı, hayvanları telef oldu. geçimlik malzemeleri hasar gördü. dolayısıyla bu insanlarımıza biz kızılay olarak elimizden gelen yardımı yapmaya devam edeceğiz."

kriz masası kuruldu

[Fotoğraf: AA]

öte yandan, depremin ardından çanakkale valiliği koordinasyonunda zarar gören 12 köyde yapılacak çalışmaların takip edileceği kriz masası kuruldu. 

ayvacık belediyesi tarafından depremin en çok hissedildiği köy olan yukarıköy'de aşevi oluşturuldu. il özel idaresi tarafından köye getirilen çadır da ikram çadırı olarak hizmet vermeye başladı.

çanakkale sağlık il müdürlüğü tarafından 12 köydeki gebeler, yeni doğum yapan ve küçük çocuğu bulunan kadınlar buralardan alınıp ayvacık devlet hastanesi ile ayvacık yabancılar geri gönderme merkezi'ne yerleştirildi. ayrıca yine aynı köye sağlık tedbirleri kapsamında çadır hastanesi kuruldu.

türk kızılayı kuzey marmara bölge afet yönetimi müdürlüğü tarafından uydu haberleşme sistemi aracı bölgeye konuşlandırıldı.

izmir büyükşehir belediyesi'ne bağlı aks 110 ekipleri de bölgeye gelerek olası sorunlara karşı görev aldı.

insani yardım derneği (ihh) bursa şubesi ekipleri de deprem bölgesinde yapılacak çalışmalarda görev almaya başladı.

"hasarlı evlere girmeyin" uyarısı

başbakanlık afet ve acil durum (afad) başkanı mehmet halis bilden de çanakale'nin ayv​acık ilçesine bağlı yukarı köyünde inceleme yaptı.

depremzedelerin kalacağı çadırlarda incelemelerde bulunan bilden gazetecilere yaptığı açıklamada, "vatandaşlarımız kesinlikle bizden bilgi almadıkları sürece hasarlı, az hasarlı evlerine asla girmesinler. sayın valim ilçe merkezinde 500 kişinin çok rahat kalacakları yataklı yerler hazırladı. vatandaşlarımızı istediklerinde ilçe merkezine götürebiliriz, araçlarımız hazır bekliyor'' dedi.

[Fotoğraf: AA]

kaynak: kandilli rasathanesi, dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;