Ekonomi

Cari açık sert düşüyor

Türkiye'nin 2014 yılı şubat ayında cari işlemler açığı 3.1 milyar dolara geriledi. Cari açık ocak ayında 4.8 milyar dolar, 2013 aralık ayında ise 8.3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Açık 2 milyar dolara yakın azaldı

Altın ithalatı geriledi

Şubatta sermaye çıkışı yaşandı

Cari açık nedir?

dış ödemeler dengesi açığıdır. bir ülkenin ekonomisinde üretimle harcama arasındaki olumsuz farka denir. ithal edilen mal ve hizmetin, ihraç edilen mal ve hizmetten fazla olması durumunda ortaya çıkar. 

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) tarafından bugün açıklanan şubat ayı cari işlemler açığı, bir önceki yılın şubat ayına göre 1 milyar 901 milyon dolar azalarak 3 milyar 191 milyon dolara geriledi.

yıllık bazda cari işlemler açığı ise 62 milyar 246 milyon dolar oldu

cari işlemler açığı, bir önceki yılın ilk iki ayına göre 2 milyar 779 milyon dolar azalarak 8 milyar 121 milyon dolara geriledi.

bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 2 milyar 536 milyon dolar azalarak 8 milyar 822 milyon dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 447 milyon dolar artarak 1 milyar 770 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

turizm gelirleri arttı

parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın ilk iki aylık döneminde 727 milyon dolar net altın ithalatı gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 413 milyon dolar net altın ihracatı oldu.

turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 160 milyon dolar tutarında artarak 2 milyar 536 milyon dolara, turizm giderleri de 39 milyon dolar tutarında artarak 748 milyon dolara ulaştı.

merkez bankası'nın verilerine göre şubatta hisse senetlerinden 403 milyon dolar, devlet tahvilinden ise 1.28 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;