Ekonomi

Cari açık yılın en yükseğinde

Cari işlemler açığı Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 45 milyar 499 milyon dolara yükseldi

Konular: Piyasalar

Cari açık nedir?

dış ödemeler dengesi açığıdır. bir ülkenin ekonomisinde üretimle harcama arasındaki olumsuz farka denir. ithal edilen mal ve hizmetin, ihraç edilen mal ve hizmetten fazla olması durumunda ortaya çıkar. 

türkiye'nin cari işlemler açığı 2015 yılı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 575 milyon dolar artarak, 4 milyar 961 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. bu rakam bu yıl hesaplanan en yüksek cari açık rakamı oldu.

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) tarafından açıklanan cari işlemler açığı, bu yılın mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 575 milyon dolar artarak, 4 milyar 961 milyon dolar oldu. bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı, 43 milyar 924 milyon dolardan 45 milyar 499 milyon dolara yükseldi.

bu artışta, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1 milyar 501 milyon dolar artarak 4 milyar 860 milyon dolara yükselmesi, net hizmet gelirlerinin 47 milyon dolar azalarak 1 milyar 75 milyon dolara gerilemesi ve birincil gelir açığının 50 milyon dolar artarak 1 milyar 264 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

parasal olmayan altın kalemi altında, net altın ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre 427 milyon dolar azalarak 822 milyon dolar oldu.

birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 82 milyon dolar artarak, 411 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;