Türkiye-ABD ilişkileri

Carter Ankara'da

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından kabul edildi. Carter'ın ziyareti Türkiye'nin Suriye'de PYD mevzilerini bombalamasının ertesine rast geldi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuyla ilgili "Tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya çağırdık” açıklamasında bulundu.

[Fotoğraf: Reuters]

abd savunma bakanı ashton carter'ın cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve başbakan binali yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili detay belirtilmedi. tek açıklama, milli savunma bakanı fikri işık ile gerçekleşen görüşmeyle ilgili bakanlık kaynaklarından yapılan açıklama. carter burada "türkiye’nin suriye ve irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür.  hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz." dedi. ne var ki abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, günlük basın toplantısında türkiye'nin pkk'nın suriye kolu pyd'ye yönelik operasyonuyla ilgili "tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman daeş’e odaklanmaya çağırdık” sözlerini sarfetti.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, carter'ı kabul etti. cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 30 dakika sürdü.

ankara'daki ziyaretlerine başlayan amerikan savunma bakanı, önce milli savunma bakanı fikri işık'la ardından başbakan binali yıldırım ile görüştü.

pentagon açıklamasında, carter'ın türkiye'deki görüşmelerinde bölgedeki güvenlik konularının yanı sıra irak ve suriye'deki gelişmelerin ele alınacağı kaydedilmişti.

carter, türkiye ziyaretinin ardından birleşik arap emirlikleri'ne geçecek ve ardından paris'e giderek 25 ekim'de deaş karşıtı koalisyon üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla bir araya gelecek. carter, 26 ekim'de de brüksel'de yapılacak nato savunma bakanları toplantısına katılacak.

[Fotoğraf: AA]

"koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya çağırdık"

bu ziyaretle aynı gün abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby'e,  günlük basın toplantısında türkiye'nin pkk'nın suriye kolu pyd'ye yönelik operasyonu soruldu. kirby soruya "tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman daeş’e odaklanmaya çağırdık” cevabını verdi.

bu konu carter'a da türekiye ziyareti öncesi sorulmuş, carter "bu haberle ilgili hala veriler topluyoruz dolayısıyla üzerinde yorum yapamam ya da teyit edemem. ancak genel anlamda ortaklığımız çok güçlü. meseleler çıktıkça bunların üzerine gidiyoruz. bunu başarıyla yapmayı sağladık ve böyle de devam etmesini bekliyorum.” demişti.

carter: hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz

carter'ın milli savunma bakanlığı kaynakları, bakan fikri işık ile yaptığı görüşmede şu sözleri ifade ettiğini belirtti:

“işid’in özel bir önem verdiği dabık'ın sizin desteklediğiniz öso güçlerince kurtarılmasından dolayı sizi tebrik ediyorum. bütün dünya bunun için müteşekkirdir. türkiye’nin suriye ve irak’tan kaynaklanan milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak büyük yük taşıdığını görüyoruz.

"türkiye’nin suriye ve irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür.  hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. türkiye'nin deaş'a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de, prensiplerde daima mutabıkız.  terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabliyor, ama iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz."

kaynak: aa, al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;