Kobani

Çatışma batıya sıçradı

Uluslararası koalisyon, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabasına girmeye çalışan IŞİD'i vurmaya devam ederken doğuda bazı mevkilerde gerileyen IŞİD batıdan kasabaya saldırmaya başladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise çatışmaların kasabanın batısına da sıçradığını açıkladı. [Fotoğraf: Reuters]

kobani'nin (aynul arab) batısında ypg güçleri ile işid arasında çatışmalar başlarken, işid kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürüyor.

kasabanın doğusundaki kani arap mahallesi'ne işid'in çektiği iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

al jazeera'ya konuşan bir ypg yetkilisi de, işid’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki ypg mensuplarını kuşatmaya çalıştığını söyledi.

çatışmalarda bir işid tankının vurulduğunu söyleyen ypg yetkilisi, işid’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

irak şam islam devleti (işid) örgütünün, suriye'nin kuzeyindeki kürt kasabası kobani'yi almak için 20 günü aşkın süredir devam ettirdiği kuşatmaya en etkili hava saldırılarından biri pazartesi gecesi ve salı sabahı düzenlendi. kasabanın merkezine sızmaya çalışan işid güçleri hava saldırıları sonrasında doğu ve güneydeki birliklerini  kasaba girişinin biraz daha gerisinde konuşlandırdı.

çatışmalar nedeniyle sınır hattının türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. suruç ilçesindeki mürşitpınar sınır kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor. tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliği' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.

fransa: türkiye ile görüşüyoruz

bu arada fransa dışişleri bakanı laurent fabius, kobani için harekete geçme zamanı olduğunu söyledi ve gerekli adımların atılması konusunda ankara ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

fabius, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile görüştüklerini fransa cumhurbaşkanı françois hollande'ın da akşam saatlerinde konuyla ilgili cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile konuyla ilgili görüşeceğini belirtti.

katliam korkusu

sterk tv'ye konuşan pyd eşbaşkanı asya abdullah, sivil bölgelerin işid denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söylemişti.

işid'in intihar saldırıları düzenlediğini de belirten abdullah, "katliam korkusu var. dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı" demişti.

"koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları" diyen asya abdullah, "şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor her tarafları açık. şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. bu saldırıları durdurmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Kobani bölgesindeki IŞİD ilerleyişi. [Harita: Al Jazeera]

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;