Futbol

Cavcav futbolun gündemini değiştirdi

Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav'ın teknik direktör Yılmaz Vural'ı 5 gün sonra göndermesinin ardından Federasyon ve Kulüpler Birliği harekete geçti. Teknik direktör değişikliğine sınırlama getirilmesi bekleniyor. Cavcav ise kendini savunuyor.

İlhan Cavcav 1935 doğumlu [AA]

türkiye futbol federasyonu, gençlerbirliği kulübü başkanı ilhan cavcav'ın, teknik direktör yılmaz vural'ı da 5 gün içinde görevden alması üzerine liglerde sık tekrarlanan teknik adam değişikliği konusunu gündemine aldığını duyurdu.

federasyondan yapılan açıklamada, "liglerimizde yer alan kulüplerimizin bir sezon içerisinde çok sayıda teknik adamla çalışması konusu, tff'nin 2016 yılı ocak ayında yapacağı ilk yönetim kurulu toplantısının gündemine alınmıştır" denildi.

kulüpler birliği vakfı da 7 ocak perşembe günü yapılacak yeni yılın ilk toplantısının gündemine bu konuyu aldı. 
 

Cavcav'ın bu sezon gönderdiği teknik direktörler

* stuart baxter
* mehmet özdilek
* mustafa kaplan
* yılmaz vural

kulüpler birliği vakfı başkanı göksel gümüşdağ, kulüplerin bir sezonda kaç teknik adamla çalışabilecekleri konusunda sınırlama getirmeyi görüşeceklerini bildirdi.

gençlerbirliği başkanı ilhan cavcav'ın son olarak yılmaz vural'la göreve getirdikten 5 gün sonra yollarını ayırması, futbol kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. başkent ekibi, bu sezonun ilk yarısında 4 kez teknik direktör değişikliğine gitti.

gençlerbirliği'nde teknik direktör yılmaz vural'ın görevden alınması türk futbolundaki antrenör değişiklikleri, kulüpler ve çalıştırıcılar arasındaki ilişkileri yeniden gündeme getirdi.

kulüpler birliği vakfı ve medipol başakşehir kulübü başkanı göksel gümüşdağ ile bir dönem gençlerbirliği'nde de çalışan teknik direktör ziya doğan, çözüm önerilerini dile getirdi.

göksel gümüşdağ, şu anda türk futbolunun gündemini oluşturan sık teknik direktör değişiklerini kulüpler birliği vakfı gündemine aldıklarını belirterek, "vakfımızın 7 ocak perşembe günü yapacağı bir toplantı var. orada ilk yarının değerlendirmesi ve aynı zamanda süper lig aş'nin yapılandırılmasını görüşeceğiz. teknik adam değişiklikleri konusunu da gündeme aldık. orada kulüp başkanlarıyla bir değerlendirme yapacağız. bir sezonda en fazla kaç teknik adamla çalışılabileceğiyle ilgili planlama yapmak istiyoruz" diye konuştu.

teknik direktörlerin ve kulüplerin çalışma şartları konusunda avrupa liglerinde farklı uygulamalar bulunduğuna dikkati çeken gümüşdağ, şu ifadeleri kullandı:

"kulüp başkanlarımızla, bize uygun bir model üzerinde çalışmalıyız. zaten ülke futbolunun gelişimi için uzun soluklu planlamalar yapıyoruz. bu konuyla ilgili de adımlar atmamız gerekiyor. sezon içinde çalışılacak teknik direktör sayısı konusunda bir sınırlama olabilir. belki en fazla 3 veya 4 teknik adamla mukavele imzalanabileceği yönünde bir kısıtlamaya gidilebilir. bu durumla ilgili her şartta bazı değerlendirmeler yapmamız gerektiğine inanıyorum. aktardıklarım şu anda benim kişisel görüşüm. başkanlarla yapacağımız fikir alış verişlerinin ardından konu netleşecektir. bence bir sınırlama getirilmesi gerekli. türkiye futbol federasyonu'yla (tff) da bu durumla ilgili görüşeceğiz."

gençlerbirliği kulübü başkanı ilhan cavcav'ın peş peşe yaptığı teknik adam değişiklikleriyle gündeme gelmesiyle ilgili olarak ise gümüşdağ, "kendisi kulüpler birliği vakfı'nın üyesi ve onursal başkanıdır. ilhan ağabeyin kendine has farklı metotları vardır. konunun başkanlardan düzeyinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. bu nedenle konuyu toplantı gündemimize aldık" şeklinde görüş belirtti.

ziya doğan: "kulüplere teknik adam sınırlaması getirilmeli"

gençlerbirliği'nde 2004-2005 yılları arasında teknik direktörlük yapan ziya doğan, kulüplere sınırlama getirilmesinin yaşanan soruna çözüm olabileceğini söyledi.

doğan, tff'nin düzenlediği seminerlerden birinde, bir teknik adamın sezon içinde en fazla 2 takım çalıştırabilmesiyle ilgili teklif getirip, görüşlerini aldığını aktararak, "biz de o zaman, aynı sınırlamanın kulüplere de uygulanmasını istemiştik. sonrasında gelişme olmadı. kulüplere, sezon içinde çalışacağı teknik direktör sayısıyla ilgili sınırlama getirilmeli. bu şekilde daha ayrıntılı bir planlamayla teknik adam tercihlerini yapmak durumuna kalırlar. ancak bu fikrin kulüplerde karşılık bulacağını zannetmiyorum" görüşünü paylaştı.

sık teknik direktör değişikliği yapan kulüplerle masaya oturan çalıştırıcıların da en baştan her şeyi konuşup, mukavelelerini bu şekilde yapmaları gerektiğini dile getiren ziya doğan, "sadece çalışmış olmak için bir takımın başına geçmemek lazım. yönetimle tam mutabakat sağlayıp, sağlıklı şekilde yola çıkabilmek önemli. türkiye'nin futbola bakış açısında sıkıntı var. tüm alanların birlikte gelişmesi lazım. bazı alanlar gelişirken, bazı alanlar ise geri kalıyor. kolay çözülecek bir sorun gibi de durmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

ilhan cavcav'ın son dönemde uzun soluklu bir teknik adamla çalışmaması konusunda dışarıdan biri olarak eleştiride bulunmasının doğru olmayacağını vurgulayan doğan, tecrübeli idareciyle yaşadığı bir anısını da paylaşarak, şunları kaydetti:

"gençlerbirliği ile 2 yıllık mukavele imzalamıştım ve yaptığım sözleşmeye 500 bin dolar fesih tazminatı koymuştum. ikinci sezonun ilk haftalarında yol ayrımına geldik ve tazminat rakamını aşağı çekmemi istedi. ben de kendisine, 'başkan senden tazminat istemiyorum. bu sezon için aldığım ücretin de yarısını idare edeceğim' dedim. başkan buna çok şaşırmıştı. dediğim gibi de yaparak takımı bıraktım."

Gençlerbirliği son 1.5 sezonda 7 teknik adamla çalıştı.

'yılmaz vural'ı neden kovdum?'

ilhan cavcav ise yılmaz vural'ı 13 yeni oyuncu istediği için gönderdiğini söyledi:

"henüz fesih gerçekleşmedi. kendisine bildirdik. kendisi de mağdur olmaması için kendisine bir ücret takdir ettik. düşüneyim dedi. yardımcı hocalar 3-4 gün çalıştı ama bir aylık maaşlarını hesaplarına göndereceğiz. herhangi bir tazminat talep etmemeleri halinde tek taraflı fesih yapacağımızı ifade ettik. hepsi de bunu imza ettiler. yılmaz vural da bunu kabul etti. ama daha sonra öğrendiğime göre imza ettiği kâğıdı yırtmış atmış. bu bir tazminat talebi demektir. yılmaz vural'ın tanıdığım kadarıyla böyle bir para talep etmesinin haksızlık olacağına inanıyorum."

tff'nin yapacağı çalışma ile kulüplerin sözleşme imzalayabileceği teknik direktör sayısına sınırlama getirmeyi planladığını hatırlatılması üzerine ise cavcav, manidar bir cevap vererek, "çok isabetli olur. tff'nin alacağı kararlar dünyanın takdir edeceği kararlar olur. çok isabetli bir iş yapmış olurlar. öyle 3-4 hoca değil de 1 hoca gönderen takım ligden ihraç edilsin ki çalışan adamlar daha huzurlu bir şekilde çalışsınlar.  burada pek fazla konuşmak istemiyorum. federasyonu kimlerin idare ettiğini çok iyi biliyoruz. orası hocaların haklarını koruyacak bir yer değil, kulüpleri menfaatlerini koruyacak bir teşkilattır. her şeyi yapacağım edeceğim demekler olmaz. federasyon başkanı daha önce kulüp başkanlığı ve kulüpler birliği başkanlığı yapmış birisi. böyle bir karar alışa kendi bileceği bir iş. biz kimi getirdiysek göndermesini de biliriz." ifadelerini kullandı.

takımın başına kimi getireceği konusunda kararsız olduğunu dile getiren cavcav, "bakıyorum kimi alacağım. düşünüyorum düşünüyorum  isim kalmadı. sergen var, gelen giden mesut bakkal diyor. başka isim yok. ben de bakıyorum kafamda bir isim var. ertuğrul sağlam'a teklif ettim çalışmayacağını söyledi. düşündüğüm kişi şöhret değil. bakacağız inşallah kulübümüz için hayırlısı olur." dedi.

son olarak futbolcuların süreçten etkilenip etkilenmediği yönünde soruyu cevaplayan cavcav, şu cevabı verdi: "takımda ben değilmişim gibi şöyle bir araştırdım. yav yeter yine mi ahmet mesela, yav bu ahmet'le çalışmıştık.  aralarında böyle sohbet eden kardeşlerimiz var. bu nedenle yeni bir yüze sarılmak mecburiyetindeyiz."

kaynak: aa ve dha
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;