Avrupa

Çavuşoğlu: Aranan şüpheli Türkiye'deydi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, Fransa'da bir süpermarkete saldırı düzenleyen Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı Hayat Boumedienne'nin 2 Ocak'ta Madrid üzerinden Türkiye'ye geldiğini doğruladı.

Konular: Fransa, Avrupa
Fransız polisi 26 yaşındaki Hayat Boumeddiene'in de fotoğrafını medyaya dağıtmıştı. [Fotoğraf: EPA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, fransa polisi tarafından aranan, süpermarket saldırısının zanlısı amedy coulibaly'nin kız arkadaşı hayat boumedienne'nin kadıköy'de bir otelde kaldığını ve 8 ocak'ta suriye'ye geçtiğini belirtti.

çavuşoğlu, şüpheli hakkında bilgi elde edilir edilmez, henüz fransa makamları sormadan bu bilgileri kendilerine ilettiklerini de vurguladı.

ala: fransa bildirmedi

içişleri bakanı efkan ala da, fransa makamlarının şüpheli hakkında bildirim yapmadığını, bu nedenle giriş yasağı konulmadığını belirtti. ala, "fransa tarafından bize 'böyle bir kişi var, onun girişi engellensin, sakıncalıdır' diye bildirim olmadığından o kişiyle ilgili spesifik giriş yasağı bulunmamaktır" dedi.

şüphelinin madrid üzerinden türkiye'ye girdiğini söyleyen ala, "talep olmadan, biz kendiliğimizden harekete geçerek tespit etmişizdir. gerek mit gerekse emniyet istihbaratımız, fransız makamlarla iletişime geçerek, gerekli detaylandırmaları yapmaktadırlar" dedi.

'mobil telefon sinyalini tespit ettik'

fransız le monde gazetesi ve bfm televizyonu, şüphelinin 2 ocak'ta türkiye'ye uçtuğunu, ancak 9 ocak'taki dönüş biletini kullanmadığını iddia etmişti. reuters'a bilgi veren bir türk yetkili de boumeddiene hakkında fransa'dan gelen bir uyarı olmadığını, sonradan bilgi verdiklerini  söylemişti. ismini vermeyen yetkili, "mobil telefon sinyalini 8 ocak'ta tespit ettik. şu anda suriye'de olduğunu düşünüyoruz" demişti.

fransız gizli servisi, genç kadının, saldırgan ile 4 rehinenin öldüğü market saldırısının hazırlığına yardımcı olduğunu açıkladı.

fransız savcı françois molins saldırıdan sonra düzenlediği basın toplantısında yahudi marketine giren saldırganla, charlie hebdo dergisine silahlı saldırıyı düzenleyen said ve şerif kouachi arasında yakın ilişki olduğunu belirtmiş ve polis tarafından aranan 26 yaşındaki hayat boumeddine'nin, yine polis operasyonu ile öldürülen şerif kouachi'nin kız arkadaşı izzana hamid ile geçen yıl yaklaşık 500 telefon görüşmesi yaptığının belirlendiğini söylemişti.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;